JE LI KAJGANIĆ DOBIO MIG OD SCHMIDTA: Procesuirati Milorada Dodika za negiranje genocida

Više od 40 krivičnih prijava kiselilo se u ladicama Tužilaštva BiH, a tek posljednjih nekoliko dana Tužilaštvo je počelo raditi na ovim predmetima, pozivati prijavitelje da daju izjave. Uskoro bi se mogao očekivati i poziv osumnjičenom Miloradu Dodiku da se javi u Tužilaštvo, a ukoliko odbije nije isključena i intervencija SIPA-e iako su tamo kadrovi bliski SNSD-u i HDZ-u. 

  • Politika

  • 10. Apr. 2023  11. Apr. 2023

  • 5

Nedostatak sudske prakse više ne može biti izgovor Milanka Kajganića, glavnog državnog tužitelja za neprocesuiranje negatora genocida Milorada Dodika, piše Patrija .

Više od 40 krivičnih prijava kiselilo se u ladicama Tužilaštva BiH, a tek posljednjih nekoliko dana Tužilaštvo je počelo raditi na ovim predmetima, pozivajući prijavitelje da daju izjave. Uskoro bi se mogao očekivati ​​i poziv osumnjičenom Miloradu Dodiku da se javi u Tužilaštvo, a ukoliko odbije nije isključena i intervencija SIPA-e iako su tamo kadrovi bliski SNSD-u i HDZ-u. 

Visoki predstavnik Christian Schmidt u veljači se sastao s glavnim tužiteljem Kajganićem i tužiteljicom Nives Kanevčev. Ubzo nakon toga Tužilaštvo je počelo raditi na predmetima negiranja genocida.

Schmidt se oglasio i 6. aprila povodom izjave Milorada Dodika i ponovnog negiranja genocida. Poručio je kako u civiliziranom društvu nema mjesta glorificiranju ratnih zločina i negiranju genocida. On je kazao da samo iskren, istinit i odgovoran pristup događajima iz prošlosti može osigurati budućnost ispunjenu uzajamnim razumijevanjem i zajedničkim prosperitetom za sve.

Schmidt je u reakciji, na Dodikovu izjavu, naglasio kako je prema Krivičnom zakonu BiH negiranje genocida, počinjenog 1995. godine u Srebrenici, krivično djelo.

“Nadležne institucije trebaju adekvatno istražiti i procesuirati sve takve slučajeve”, rekao je visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini i time poslao direktnu poruku Kajganiću. 

Iako je Schmidt mogao i sam reagirati i zabraniti Dodiku političko djelovanje, odlučio je prepustiti institucije BiH i pokazati da je pravni sustav za sve građane jednak. Ili bi barem trebao biti. 

U isto vrijeme kada se u Tužilaštvu BiH više ne mogu kritizirati nepostojanja sudske prakse, Dodik poziva „Srbe i nagovara Hrvate“ da napuste institucije BiH.

Dodik je već jednom odigrao na ovu kartu kada je blokirao rad Parlamenta BiH i drugih institucija nakon odluke bivšeg visokog predstavnika Valentina Inzka da u Krivični zakon kao krivično djelo doda i negiranje genocida, te veličanje ratnih zločinaca. 

Dodik je i ranije pozivao Srbe iz institucija na “savjetovanje”, a najavljivao je i povlačenje pripadnika Trećeg puka (VRS) iz OS BiH. Prijetio je da će kasarne OS BiH u RS-u ostaviti bez struje i vode, napadao Ustavni sud BiH, najavljivao osnivanje entitetskog VSTV-a, te nepriznavanje nadležnosti Suda i Tužilaštva BiH dok u ovim institucijama i dalje ima kadrove odane režimu u RS-u. . Sve učestalije najavljuje secesiju i proglašenje nezavisnosti Rs-a, dok od koalicionih partnera ima blage ili nikakve reakcije. Istih onih koji su tvrdili da se s Dodikom može dogovoriti. I može, ali samo ako je po njegovom.   

U jeku ruske agresije na Ukrajinu otišao je u Rusiju na sastanak s Vladimirom Putinom. Odlikovao ga ordenom Rs-a, a za ljeto najavio novi susret. To je taj proevropski Dodik kojeg nam najavljuju iz trojke koja čini vlast s Dodikom i HDZ-om. Od Dragana Čovića čekamo odgovor da li je pristao na blokadu institucija BiH i povlačenje svojih kadrova. Da li će "nosilac evropskih vrijednosti" uz Dodika postati provodilac proruskih i antidržavnih ideja o konačnom raspadu Bosne i Hercegovine.  

Iz Ambasade SAD također su osudili Dodikovo negiranje genocida, ali i poručili mu da javnim zaduživanjem stavlja budućnost Republike Srpske pod hipoteku. Da li je upravo sve ovo izazvalo očitu nervozu kod Dodika pokazat će se vrlo brzo. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...