KAD VAS ZAUSTAVI POLICIJA VEĆ JE KASNO: Zbog ovog prekršaja vozači su išli i u zatvor, a neki plaćali i kaznu od 5.000 maraka…

Policija vas uvjerava u jedno, vi njih u drugo.

  • Auto

  • 11. Apr. 2023  

  • 0

Ograničenje brzine u naseljenom mjestu! Ako ludujete na cesti u naselju imate mogućnost zaraditi i kaznu zatvora u trajanju do 60 dana! Novčane kazne također nisu zanemarive.

Na cesti u naselju vozač se ne smije vozilom kretati brzinom većom od 50 km/h, odnosno brzinom većom od brzine dopuštene postavljenim prometnim znakom za cijelo naselje ili njegov dio. Posebno na cesti u naselju čiji prometno-tehnički i sigurnosni elementi to omogućuju (npr. pješački podhodnici i nadhodnici, dodatne trake za lijevo, odnosno desno skretanje, upravljanje na raskrsnicima uređajima za davanje znakova prometnim svjetlima i sl.) može se prometnim znakom dopustiti kretanje vozilom i brzinom većom od 50 km/h, a najviše do 80 km/h.

Najdrakonskija kazna u EU za kršenje ove odredbe je ona od 1.320 do 2.650 eura ili ranije spomenuta kazna zatvora za one vozače koji se vozilom u naselju kreću brzinom koja je za više od 50 km/h veća od dopuštene ili prometnim znakom ograničene brzine. Oni koji se u naselju kreću brzinom koja je za više od 30 do 50 km/h veća od dopuštene ili prometnim znakom ograničene brzine, za njih zakon predviđa novčanu kaznu od 390 do 920 eura.

Kad vas zaustavi policija i kaže vam da ste dobrano prekoračili brzinu koja je propisana za vožnju naseljem. Niste ni shvatili ni uočili da ste netom prošli kroz naseljeno mjesto. Nigdje zgrade, nigdje bilo kakve nastambe, sama pustopoljina s lijeva, s desna, ispred vas i iza vas. Kakvo naseljeno mjesto? Policija vas uvjerava u jedno, vi njih u drugo.

Nije određivanje tačnog sadržaja pojma naselja bilo nikada mačji kašalj! A ne! Šta je to tačno naselje! Aktuelni zakon kaže da je naselje prostor na kojem se redovi ili grupe zgrada nalaze s jedne ili s obiju strana ceste, dajući mu izgled ulice i čije su granice označene prometnim znakovima za obilježavanje naseljenih mjesta.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...