GABRIEL SE NIJE POKAZAO KAO NEKI VIZIONAR: Premalo vremena je prošlo od Escobarovog 'rata neće biti', do najave 'novih sukoba'!

Vrlo je malo vremena prošlo od 'rata neće biti' do 'nećemo mirno gledati potpirivanje novih sukoba', premalo, da bismo ih shvatili ozbiljno i ovog što nam poručuje da 'mirno spavamo' i ove što će 'da nas štite'!

  • Politika

  • 11. Apr. 2023  11. Apr. 2023

  • 0

Specijalni predstavnik državnog sekretara SAD-a za Zapadni Balkan Gabriel Escobar, inače idejni tvorac nametanja odluke Christiana Schmidta 2. oktobra,  u avgustu 2022. godine osudio je zapaljivu retoriku iz Rs-a te ponovio kako "rata u Bosni i Hercegovini neće biti", piše Patrija.

Nije da mu se baš vjerovalo, ali nije ni da nije doveo u zabludu one koji su u SAD-u i dalje vidjeli velikog saveznika i prijatelja. Apaurin za Bošnjake i Bosance, sve do 2. oktobra kada nam je Schmidt svojom odlukom, a uz punu podršku SAD-a ipak dokazao da BiH ne može biti kao sve druge zapadne zemlje i da demokratija ovdje ipak nije što i demokratija tamo.

Ovdje manjina ipak mora da upravlja većinom. To je najprostije rečeno o odluci Schmidta.

No, da Escobar i nije neki vizionar pokazalo se vrlo brzo. Milorad Dodik nikada nije bio jači, bahatiji, posebno u odnosu prema toj istoj Americi koja ga jeste stavila a crnu listu, ali dalje od toga nikada ni korak nije napravljen. Kako i bi kada su na čelo Tužilaštva postavili čovjeka Milorada Dodika. Milanko Kajganić, glavni tužitelj BiH ima punu podršku Ambasade SAD-a u svom radu(!?) jednako kako je imao i kod imenovanja.

No, danas 11. aprila 2023. Ambasada SAD-a ipak u malo drugačijem tonu od onog Escobarovog 'rata neće biti'.

“Sjedinjene Države neće mirno gledati ukoliko Milorad Dodik bude radio na potpirivanju novog sukoba u Bosni i Hercegovini”, istakli su iz Ambasade SAD.

Vrlo je malo vremena prošlo od 'rata neće biti' do 'nećemo mirno gledati potpirivanje novih sukoba', premalo, da bismo ih shvatili ozbiljno i ovog što nam poručuje da 'mirno spavamo' i ove što će 'da nas štite'!

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...