"NAŠ PRIORITET SADA JE IZGRADNJA BRZIH CESTA": Premijer Novalić razgovarao s ministrom ekonomije Azerbejdžana

Tokom razgovora razmijenjene su informacije o konkretnim projektima u kojima postoji mogućnost za investicije Azerbejdžana poput onih u okviru provedbe energetske tranzicije, odnosno jačanja proizvodnje energije iz obnovljivih izvora

  • Politika

  • 12. Apr. 2023  

  • 4

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić i federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić susreli su se danas u sjedištu Vlade Federacije BiH s ministrom ekonomije Republike Azarbejdžan Mikayilom Jabbarovim, saopćio je Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Azerbejdžanski ministar predvodio je delegaciju svoje države na sastanku o unapređenju ekonomske saradnje i mogućnostima investicija, s posebnim osvrtom na oblasti komunikacija, industrije i energetike na području Federacije BiH. Iskazan je interes za investicije u cestogradnju, obnovljive izvore energije, snabdijevanje plinom, farmaceutsku industriju, kao i za saradnju u drugim sektorima industrije.

Premijer Novalić je istakao da upravo u ovim oblastima Federacija ima velike razvojne potencijale otvorene za nove investicije koje će donijeti korist građanima.

"Mi već imamo pozitivna iskustva sa Azerbejdžanom. Vaša kompanija u Federaciji BiH učestvuje u izgradnji određenih dionica autoputa. Naš prioritet sada je izgradnja brzih cesta kojima ćemo povezati cijelu Federaciju, gdje postoji mogućnost učešća kompanija na tenderima za njihovu gradnju, a posebno kompleksnih dionica", kazao je premijer Novalić.

Naveo je također da je Federacija BiH naročito nakon iskustva s globalnom inflacijom opredijeljena što većem osnaživanju svoje prehrambene neovisnosti te je s ciljem jačanja poljoprivredne proizvodnje u FBiH zainteresirana i za mogućnosti podrške u proizvodnji gnojiva, a gdje Azerbejdžan raspolaže potrebnim komponentama. Dodao je i da Federacija može Azerbejdžanu ponuditi angažmnan svojih kompanija koje imaju iskustva u visokogradnji.

Ministar Jabbarov, u čijoj delegaciji su među ostalima bili predstavnici Državne naftne kompanije Republike Azerbejdžan (SOCAR) koja je investitor na polju energije, izrazio je želju da sastanci koje će imati u BiH rezultiraju sveobuhvatnom saradnjom.

"Mi smo, također, skoncetrirani na projekte zelene energije i korištenje solarnih te izvora vjetra. Vrlo rado bismo se pridružili svim vašim projektima, kao i onim u oblasti cestogradnje. Želim da izrazim i veliki interes za vašu farmaceutsku industriju jer je Azerbejdžan uvoznik 99 posto farmaceutskih proizvnoda", rekao je Jabbarov.

Tokom razgovora razmijenjene su informacije o konkretnim projektima u kojima postoji mogućnost za investicije Azerbejdžana poput onih u okviru provedbe energetske tranzicije, odnosno jačanja proizvodnje energije iz obnovljivih izvora. Naglašeni su i planovi Federacije BiH za povećanje energetske transportne mreže, kao i gasnog transporta.

Iskazana je obostrana spremnost da uskoro budu održani sastanci na stručnom nivou, kako bi današnje teme bile i operacionalizirane u konkretne projekte.

Sastanak u Vladi FBiH održan je uoči sutrašnje službene posjete Bosni i Hercegovini predsjednika Azerbejdžana Ilhama Aliyeva s delegacijom, čiji su predstavnici tokom današnjeg susreta najavili razgovore o sveobuhvatnoj ekonomskoj saradnji s Bosnom i Hercegovinom.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...