TEŠKI DANI ZA NAJJAČU EKONOMIJU EUROPE: Inflacija u Njemačkoj uzela maha, najviše je poskupilo...

No, i nakon polugodišnjeg pada, indeks dodatno ukazuje da veći dio ekonomije i dalje očekuje rast cijena svojih proizvoda i usluga.

  • Ekonomija

  • 13. Apr. 2023  

  • 0

Njemačka ekonomija i dalje očekuje povećanje cijena, no inflatorni pritisak je u martu oslabio šesti mjesec zaredom, objavio je u srijedu ekonomski institut Ifo.

Indeks koji opisuje kretanje cijena koje kompenije očekuju od februara pao je za dva boda, na 27,2. U aprilu prošle godine indeks je bio na više od 60 bodova.

"Kompanije su uglavnom već prenijele svoje povećane troškove na potrošače, uz popratni pad potražnje", rekao je glavni ekonomist Ifa Timo Wollmerhäuser. "To najavljuje usporavanje inflacije u narednom razdoblju."

No, i nakon polugodišnjeg pada, indeks dodatno ukazuje da veći dio ekonomije i dalje očekuje rast cijena svojih proizvoda i usluga.

Ifo indeks izračunava se tako da se od postotka kompanija koje planiraju podići cijene u iduća tri mjeseca oduzme postotak onih koje ih namjeravaju sniziti.

Očekivanje rasta cijena najizraženije je u trgovini na malo, s indeksom 49, a najviše u prodaji igračaka, 86,3 boda, električnih kućanskih aparata 72,6 i hrane, 64,5 boda. U uslužnom sektoru indeks je od februara porastao za tri boda, na 34,7.

S druge strane, u industriji i građevinarstvu indeks od 17,6 i 7,2 govori da rijetko ko namjerava povećati cijene.

Ifo za svoje mjesečni izvještaj anketira hiljade domaćih kompanija iz svih sektora, što je najutjecajniji presjek stanja domaće ekonomije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...