UHAPŠENA TOKOM AKCIJE "OVERDOSE": Državni tužilac Ćazim Hasanspahić nije predložio određivanje pritvora Elmi Baraković...

Upravo je ovakav scenarij najavio danas portal "Istraga" koji je i otkrio detalje cijele afere. Naime, Elma Baraković je prva rodica federalnog ministra unutrašnjih poslova Aljoše Čampare i državnog tužioca Dubravka Čampare.

  • Vijesti

  • 13. Apr. 2023  13. Apr. 2023

  • 4

Državni tužilac Ćazim Hasanspahić nije predložio određivanje pritvora Elmi Baraković, uposlenici Parlamentarne skupštine BiH koja je, u okviru istrage po Sky aplikaciji, uhapšena tokom akcije "Overdose", javlja portal Istraga.ba.

Upravo je ovakav scenarij najavio danas portal "Istraga" koji je i otkrio detalje cijele afere. Naime, Elma Baraković je prva rodica federalnog ministra unutrašnjih poslova Aljoše Čampare i državnog tužioca Dubravka Čampare.

Podsjećamo, službenica u Parlamentarnoj skupštini BiH Elma Baraković uhapšena je u okviru akcije “Overdose”. Ona je uhapšena u srijedu po naredbi Tužilaštva BiH zajedno sa još sedam osoba, ali mediji bliski federalnom ministru unutrašnjih poslova Aljoši Čampari, samo njeno ime nisu objavili. 

Operativno-taktička akcija “Overdose” provedena je s ciljem dokumentovanja krivičnih djela organizovani kriminal u vezi s neovlaštenim prometom opojnim drogama i neovlaštenim prometom oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe.

"Akcija 'Overdose' rezultat je operativnog rada policijskih službenika koji su vršili analizu podataka dobijenih dešifriranjem komunikacija putem Sky aplikacije među osumnjičenim osobama", saopćemo je iz MUP-a KS.

Slobode je lišeno ukupno osam osoba, šest muškaraca i dvije žene: A.K. (1989), D.K. (1992), A.Z. (1993), A.S. (1983), A.K. (1994), A.J. (1989), Z.M. (1983) i E.B. (1976). Mediji bliski porodici Čampara su, potom, "ekskluzivno saznali" imena svih uhapšenih osim osobe sa inicijalima E.B.. A iza inicijala E.B. se krije Elma Baraković, dugogodišnja službenica u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Prije nego što je postala Baraković, Elma se prezivala Kurbegović. Ona je, zapravo, bivša supruga Anesa Kurbegovića, jednog od osuđenika u predmetu Lutka. Akciju Lutka je vodio upravo državni tužilac Dubravko Čampara. No, na dan izricanja prvostepene presude Kurbegović se nije pojavio na Sudu, nakon čega je za njim raspisana potjernica.

Anes Kurbegović bio je jedan od glavnih likova i u slučaju “haker” kada je otvorena istraga protiv državnog tužioca Olega Čavke zbog toga što je mobilne telefone i tablete koji su oduzeti od Kurbegovića nosio kući kako bi pronašao kompromitirajuće materijale protiv svog kolege Dubavka Čampare. Istragu protiv Čavke vodio je tužilac Čampara.

"Pošto je supruga Kurbegović Anesa rodica Dubravka Čampare, a koji je prijavio za vrijeme dežure Čampare da se njegov mobitel aktivirao na području Breze, formiran je predmet i oni su radili na tom predmetu, i onda su valjda očekivali da sam ja stvarno ukrao mobitel", kazao je 2. septembra 2016. godine u razgovoru za BIRN državni tužilac Oleg Čavka.

Elma se, u međuvremenu, razvela i ponovo udala. No, očito je da je nastavila održavati veze sa osobama iz krim miljea, zbog čega je u srijedu i uhapšena.

Osim Elme Baraković u okviru ove akcije su uhapšeni braća Amer i Dino Karić, te Adis Selimović, Zlata Mujkić i Aldin Zornić

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...