DODIKOV PRIJATELJ U PROBLEMIMA: Američki udar na Viktora Orbana, Washington sprema sankcije za...

Washington je 2014. godine zabranio ulazak u zemlju većem broju mađarskih dužnosnika, uključujući šefa nacionalnog poreznog ureda, zbog sumnje na korupciju. 

  • Evropa

  • 14. Apr. 2023  

  • 2

Dvostranačka grupa u Kongresu priprema nacrt američkih sankcija koje bi bile usmjerene na vodeće mađarske političke ličnosti povezane s Orbánovom vladom. Pod sankcijama bi se našli bivši dužnosnici i pristaše vlade, uglavnom povezani sa strankom Fidesz premijera Viktora Orbána.

Zakon je u pripremi od prošle godine i očekuje se da će sljedeći mjesec ići pred Kongres gdje će vjerovatno dobiti široku podršku, prema dužnosnicima upoznatim s procesom izrade prijedloga zakona. Nacrt zakona o sankcijama se priprema usred kontinuiranog pogoršanja odnosa između Washingtona i Budimpešte, piše Guardian

Mađarska najavila napuštanje Međunarodne investicijske banke

Orbán je bio blizak politički saveznik Donalda Trumpa, a Fidesz održava jake veze s tvrdokornim američkim konzervativcima. Ovog su tjedna procurili dokumenti Pentagona, temeljeni na obavještajnim podacima, u kojima stoji da je Orbán opisao SAD kao jednog od tri najveća neprijatelja. 

Mađarska je jučer objavila kako planira napustiti Međunarodnu investicijsku banku (IIB) pod kontrolom Rusije, samo dan nakon što su Sjedinjene Države uvele sankcije toj instituciji sa sjedištem u Budimpešti koja se u Europi naširoko naziva "trojanskim konjem" Moskve.

Amerikanci su također uveli sankcije trojici visokih dužnosnika IIB-a, Rusima Nikolaju Kosovu i Georgiju Potapovu te Mađaru Imreu Laszloczkom. Objavljujući odluku o povlačenju svojih predstavnika iz banke, Mađarska je izrazila frustraciju pritiskom SAD-a.

"Mađarsku se treba tretirati kao državu, a ne kao koloniju"

"Prihvaćamo i razumijemo da zastupamo različite stavove, ali ne razumijemo zašto je potreban pritisak na druge države da promijene svoje (stajalište). Mađarska je država, stoga je treba tako tretirati, a ne kao koloniju”, rekao je ministar vanjskih poslova Péter Szijjártó na konferenciji za novinare. 

Ovo nije prvi put da Amerikanci uvode sankcije pojedincima koji su bliski Orbánu. Washington je 2014. godine zabranio ulazak u zemlju većem broju mađarskih dužnosnika, uključujući šefa nacionalnog poreznog ureda, zbog sumnje na korupciju. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...