POLITOLOG DENIS ČAKARDŽIĆ POJAŠANJAVA: "Ustavna obaveza je da se Bradara, Lendo i Stojanović dogovore, šta god da uradi Schmidt moći će se blokirati"

Kazao je kada bi hipotetički Schmidt nametnuo rješenje da su dovoljna dva potpisa, može se desiti da sljedeći put za neku drugu Vladu ne budu ni dva potpisa.

  • Politika

  • 14. Apr. 2023  

  • 2

"Mislim da bi Christian Schmidt bio najsretniji da ne mora intervenisati", kada je riječ o formiranju Vlade FBiH, smatra politikolog i analitičar Denis Čarkadžić

"Mi smo naviknuti da nam je potpuno normalno da izabrani ili imenovani predstavnici kažu 'mi se ne možemo dogovoriti'. Ustavna obaveza je da se dogovore i Lendo i Bradara i Stojanović. Znali su šta su im ustavne obaveze i šta ih čeka. Sada im se daje alibi 'e pa oni se ne mogu dogovoriti'. Ja ne želim da upadam u zamku šta će Schmidt uraditi, ali treba insistirati da oni ispune svoju ustavnu obavezu. Oni se moraju dogovoriti kako će. Ako nisu u stanju neka daju ostavku", kazao je Čarkadžić za N1.

Kazao je kada bi hipotetički Schmidt nametnuo rješenje da su dovoljna dva potpisa, može se desiti da sljedeći put za neku drugu Vladu ne budu ni dva potpisa.

"Šta ćemo tada. Bilo kakva da je procedura ona se može blokirati. Šta god da uradi Schmidt moći će se zakočiti. Zapetljao se i mislim da bi bio najsretniji da se imenuje Vlada, a da ne mora ništa donijeti. Ne smije se raditi da se bilo kakav sastav Vlade postavlja iznad države. Ne postoji argument za nešto tako da bi se neka vlada imenovala", mišljenja je Čarkadžić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...