EUROPARLAMENTARKA TINEKE STRIK POZIVA SCHMIDTA: „Smijenite Dodika, prijetnjama želi samostalnost RS-a, Čović za prijetnje i ucjene dobio nagradu…“

-Važno je da EU bude vrlo jasna prema Dodiku! Ovo je ozbiljna prijetnja teritorijalnom integritetu BiH! To je jedna od najvećih prijetnji procesu pristupanja EU! Dodik još uvijek flertuje s Putinom, na pogrešnoj je strani historije, kazala je Strik.

  • Politika

  • 15. Apr. 2023  

  • 7

Tineke Strik, zastupnica u EU parlamentu gostovala je u programu Face televizije.

-Ako Dodik nastavi napravit će probleme BiH i otuđiti je od EU! Dodik se uzda u Putinovu zaštitu! Ako mu Dodik dozvoli, Putinov utjecaj će postati jači u RS-u i BiH! Ako Schmidt ništa ne uradi, EU mora upotrijebiti ono što ima! Amerika zajedno s Hrvatskom vršila je pritisak na Schmidta! Čović za prijetnje i ucjene dobio nagradu – Izborni zakon!

Dodik zaveden time pokušava isto dobiti! Schmidt treba ukloniti Dodika s funkcije!

Na pitanje kako će EU pomoći BiH ako je i sama podijeljena, Strik odgovara:

-Da Schmidt ništa ne uradi, EU mora upotrijebiti ono što ima! SAD neće mijenjati stav! Za njih je najvažnija stabilnost!

Važno je da EU bude vrlo jasna prema Dodiku! Ovo je ozbiljna prijetnja teritorijalnom integritetu BiH! To je jedna od najvećih prijetnji procesu pristupanja EU! Dodik još uvijek flertuje s Putinom, na pogrešnoj je strani historije!

Kriminalizacijom klevete ugrožava rad NVO! Efekti njegovih zakona nisu samo problematični u praksi već pozivaju na nasilje! Ako Dodik nastavi napravit će probleme BiH i otuđiti je od EU! Dodik stvara dojam da mu je Putin prijatelj i da će ga zaštiti i dati mu podršku - možda i finansijski! Jasno je da Putin ima svoje planove za Zapadni Balkan! Ako Dodik da prostora, Putinov utjecaj će postati jači u RS-u i BiH! Putin ima velike ambicije! 600 miliona pomoći koji su zamrznuti moraju ostati zamrznuti dok Dodik ne povuče secesionističke zakone i dok se ne distancira od Putina!

Nadam se da će rasti podrška da EU pošalje dodatne trupe u BiH! Dodik stalno prelazi neke crte! Nisam sigurna da li će biti dovoljno podrške da se donese ta odluka! EU je podijeljena!

Hrvatska i Mađarska imaju druge planove i to prijeti evropskom jedinstvu! Nadam se da ćemo Rezolucijom koju pripremamo u Evropskom parlamentu zaštititi građane u BiH! Schmidt je donio pogrešnu odluku! Prva i najveća prijetnja za BiH je etnička podjela! Sada nam treba odmicanje od podjela! Izborni sitem koji dijeli glasačko tijelo po etničkim crtama ne uklapa se u EU!

To je pogrešno usmjerenje Schmidta! Svaki naredni korak mora ići u drugom smjeru! Svaki građanin bez obzira na vjeru i na etničku pripadnost mora imati mogućnost da bira koga hoće i da može biti biran! Čović hoće legitimno predstavljanje kako bi samo Hrvati mogli birati Hrvate! Paradoksalno je što Čović sada ne da Schmidtu da koristi ovlaštenja koja ima, a kada se trebao mijenjati Izborni zakon govorio je da je to ispravna odluka! SAD neće mijenjati stav! Za njih je najvažnija stabilnost! Njima Izborni zakon nije bio problem i bili su partneri s Hrvatskom da se izvrši pritisak na Schmidta! I Čović je prijetio u jednu ruku! Ako se prijetnje i ucjene nagrade onda možete dobiti samo još prijetnji i ucjena! Možda je Dodik zaveden onim što je Čović dobio od Schmidta, pa pokušava i on! Schmidt izgubio kredibilitet! Mora biti neutralan! Ako Osmorka šuti daje signal da Dodik može nastaviti sa secesionističkim prijetnjama i otvoriti mogućnost da to i ostvari! Ovo je pravi trenutak da se djeluje i pokaže Dodiku da njegovo ponašanje nije prihvatljivo! Usvajanje secesionističkih zakona nije zakonito! RS nema mogućnost da zakonski napusti državne institucije! Schmidt treba reagovati na Dodikove secesionističke poteze! Možda i da ukloni Dodika s funkcije! Kada bi EU bila potpuno ujedinjena onda bi i ona djelovala jasnije prema političkim liderima u BiH! BiH je podijeljena, ali podijeljena je i EU! Ruska invazija na Ukrajinu učinila je EU svjesnijom značaja integracije svih susjeda, kazala je Strik.

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...