EKONOMISTI U ČUDU: Inflacija veleprodajnih cijena u Njemačkoj iznosi…

Ekonomisti su predviđali da će cijene porasti 2,5 posto.

  • Ekonomija

  • 15. Apr. 2023  

  • 0

Inflacija veleprodajnih cijena u Njemačkoj usporila je u martu na najnižu razinu u više od dvije godine, otkrili su podaci Destatisa u petak.

Inflacija veleprodajnih cijena smanjila se više nego što se očekivalo na 2,0% u martu s 8,9% u februaru. To je najniža stopa od januara 2021., kada su cijene ostale nepromijenjene.

Ekonomisti su predviđali da će cijene porasti 2,5% u martu. Godišnji rast cijena usporio je nakon što je prošlog aprila dosegnuo vrhunac od 23,8%.

Posljednje usporavanje potaknuto je padom cijena naftnih derivata od 17,9 posto i cijena polovnih materijala i ostataka od 29,0 posto.

Na mjesečnoj su razini veleprodajne cijene porasle samo 0,2%, no brže od rasta od 0,1% prije mjesec dana. Ekonomisti su predviđali da će cijene porasti 2,5 posto.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...