"OSAM DANA 13-GODIŠNJEG ADNANA": Potresno svjedočenje dječaka kojem su jedinice HVO-a ubile cijelu porodicu u Ahmićima (VIDEO)

Radi se o priči o trinaestogodišnjem Adnanu Zecu koji je u vihoru rata u Bosni i Hercegovini svjedočio brutalnom ubistvu svojih roditelja i sestre, a i sam je teško ranjen vatrenim oružjem.

  • Sjećanje

  • 15. Apr. 2023  15. Apr. 2023

  • 0

U Ahmićima kod Viteza danas je promovisana knjiga pod nazivom "Ahmići: Osam dana trinaestogodišnjeg Adnana", autora austrijskog pisca Thomasa Obruče, piše Patrija.

Radi se o priči o trinaestogodišnjem Adnanu Zecu koji je u vihoru rata u Bosni i Hercegovini svjedočio brutalnom ubistvu svojih roditelja i sestre, a i sam je teško ranjen vatrenim oružjem.

Knjiga govori o njegovoj teškoj borbi za preživljavanje. Potpuno sam, posljednjim atomima snage, uspijeva se sakriti u kuću oštećenu u podmetnutim požarima, nadajući se da će izbjeći bitke koje još uvijek bjesne, preživjeti i konačno biti spašen. Ali i u skrovištu se nastavlja njegovo mučeništvo...

O knjizi su govorili sam autor Thomas Obruča, protagonista knjige Adnan Zec i predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović.

Kako je ovom prilikom rečeno na promociji upriličenoj u multimedijalnoj sali Memorijalno-kulturno-sportskog centra u Ahmićima, knjiga je konačno prevedena na Bosanski jezik, jer moraju biti zapisane materijalne činjenice i dokazi o stravičnom i strašnom zločinu koje su počinili pripadnici HVO-a nad bošnjačkim nevinim stanovništvom Ahmića.

"Za stravične i strašne zločine počinjene u Ahmićima ratni zločinci su dobili mizerne i jako niske kazne za svoja zlodjela koja su počinili. Ratni zločinci ostaju ratni zločinci cijeli život, i to je trajna kategorija. A mi moramo prezentovati istinu i samo istinu onoga šta se desilo u Ahmićima 16. aprila 1993. godine.

Ubijeno je 116 nedužnih i nevinih mještana Ahmića na mučki i stravičan način, među kojima su bili ljudi, žene, djeca, starci, i tromjesečna beba, s ciljem da se ubije cjelokupno bošnjačko stanovništvo Ahmića koje egzistira na tom području", rečeno je ovom prilikom.

U svom obraćanju, Tahirović je prisutne podsjetio da se sutra navršava punih 30 godina od jednog od najtežih zločina koje su počinile jedinice pod direktnom kontrolom Republike Hrvatske.

- Zločin u Ahmićima je dokazan i vinovnici zločina, oni najodgovorniji, su kažnjeni upravo zahvaljujući preživjelim svjedocima koji su hrabro stali pred zločince i svojim svedočenjem van razumne sumnje dokazali sudskim vijećima pred MKSJ odgovornost ne samo pojedinaca, već cijelog jednog sistema na čelu sa predsjednikom RH - kazao je Tahirović.

Ističe da u predmetima ratnih zločina, bez svjedočenja žrtava, nema ni sudskih postupaka.

- Gospodin Adnan Zec je svjedočio pred Međunarodnim tribunalom u Den Hhagu o svemu onome što je doživio i preživio. Opredjeljenje i nepokolebljiva volja da svjedoči i kaže istinu pred MKSJ i da zločince stigne zaslužena kazna predstavlja najviši stepen samosvjesnosti i hrabrosti.

Upravo je MKSJ i uspio zahvaljujući ovakvim osobama kao što je naš Adnan. Adnan je svoju pravnu, ljudsku i patriotsku borbu nastavio i u privatnom životu.

Zajedno sa svojom vrijednom suprugom Emirom stvorio je stabilnu porodicu sa dvije krasne djevojčice u Nizozemskoj i postao respektabilan i ravnopravan član zajednice. Međutim, nije zaboravio odakle dolazi, nije zaboravio svoje porijeklo niti Bosnu i Hecegovinu i ova današnja promocija to dokazuje.

Mi danas svjedočimo, zajedno sa Thomasom Obručom, bivšim članom MKSJ, jednom vrijednom književnom djelu, koje neće dozvoliti da stradanje Adnana i njegove porodice bude zaboravljeno - ova knjiga ostaje vječni pokazatelj stradanja Adnana, njegove porodice ali i cijelog naselja Ahmići.

Izražavam i svoju veliku zahvalnost gospodinu Obruču da se Adnanova priča nađe u knjizi i ne samo u sudskim presudama. Ova knjiga predstavlja nastavak ne samo Adnanove borbe za istinu i pravdu, nego predstavlja primjer kako i na koji način se suprostavlja budućim zločinima i negotorima zločina.

Poruke ove knjige su univerzalne i u vrijeme kada nam se dešava Ukrajina, Sirija, Bliski Istok, Afrika. Mi, Bošnjaci u BiH, nismo posegli za osvetom poslije strašnih zločina u Ahmićima pa sve do genocida u Srebrenici. Mi našu djecu nismo učili da mrze i da se svete - govori Tahirović.

Naš Adnan, nastavlja, odrastao je bez roditelja i danas nam prezentira knjigu u kojoj hrabro govori o svojoj ličnoj i sigurno najvećoj ljudskoj tragediji - gubitku najdražih članova porodice.

- Radimo svi zajedno da se ovako nešto nikome ne desi. Najbolje sredstvo je istina, svjedočenje i suočavanje sa prošlošću. Oni koji su osmislili ovakve zločine od Ahmića do Srebrenice, oni se kaju, oni osporavaju presude i naslijeđe MKSJ.

U Hrvatskoj i Srbiji negiraju se zločinački planovi i počinjeni zločini koji su pravosnažno presuđeni pred MKSJ u Den Hagu. Kažu da je negiranje zločina završna faza pred novi zločin. Zbog toga ova knjiga ima neprocjenjivu vrijednost i predstavlja Adnanov i naš glas savjesti i doprinos svima da uradimo sve sto je u našoj i "njihovoj" moći da se zločin nikada i nikome ne desi.

Čestitam i zahvaljujem se Adnanu, njegovoj porodici i svima onima na čelu sa gospodinom Obručom koji su doprinijeli da ova knjiga ugleda svjetlo dana - poručio je Tahirović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...