BEĆIROVIĆ, KOMŠIĆ I PREDSJEDNICI STRANAKA O DRŽAVNOJ IMOVINI: Krajnje je vrijeme da se preduzmu odlučni koraci

Zajedničku izjavu prenosimo u cijelosti

  • Vijesti

  • 19. Apr. 2023  19. Apr. 2023

  • 26

Zajedničku izjavu o državnoj imovini Bosne i Hercegovine usaglasili su i potpisali član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović, član Predsjedništva BiH i predsjednik DF-a Željko Komšić, predsjednik SDA Bakir Izetbegović, predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić, predsjednik NiP-a Elmedin Konaković, predsjednik NS-a Edin Forto, predsjednik NES-a Nermin Ogrešević i predsjednik SBiH Semir Efendić, saopćio je Bećirovićev Kabinet.

Zajedničku izjavu prenosimo u cijelosti:

Čvrsto opredijeljeni za jačanje nezavisnosti, suvereniteta, teritorijalnog integriteta, međunarodnopravnog subjektiviteta i kontinuiteta Bosne i Hercegovine;

Polazeći od konačnih i obavezujućih odluka Ustavnog suda BiH, a posebno odluka u predmetima broj: U-1/11, U-8/19, U-9/19, U-4/20, U-4/21 te U-10/22;

Imajući u vidu vaznost usvajanja državnog zakona o imovini kao pitanja od vitalnog interesa za svakog gradanina države Bosne i Hercegovine;

Upozoravajući na kontinuirane neustavne i nezakonite poteze nadleznih organa vlasti entiteta Republika Srpska (RS), kojima se sistemskim djelovanjem vrši atak na državnu imovinu Bosne i Hercegovine i na dostignute (evropske) vrijednosti pravne države;

Suočeni sa višestruko povratničkim aktima neustavnog karaktera po istim pitanjima o kojima je Ustavni sud Bosne i Hercegovine već odlučivao;

Ukazujući na vaznost poštivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, Ustava BiH i konačnih i obavezujućih odluka Ustavnog suda BiH;

Članovi Predsjedništva BiH i predsjednici parlamentarnih političkih stranaka na državnom i entitetskom nivou potpisuju

Zajedničku izjavu o državnoj imovini Bosne i Hercegovine

1. Pozivamo sve političke aktere u Bosni i Hercegovini da prekinu sa destruktivnim politikama i da dosljedno poštuju Dejtonski mirovni sporazum, Ustav BiH, konačne i obavezujuće odluke Ustavnog suda BiH, kao i potpisane međunarodne sporazume. Budućnost naše zemlje trebamo i moramo graditi poštujući načela vladavine prava i pravne sigurnosti, principe ustavnosti i zakonitosti, evropske standarde, garantovana ljudska prava i osnovne slobode, te ravnopravnost gradana i naroda Bosne i Hercegovine.

2. Odlukama Ustavnog suda BiH zauzeti su konačni i obavezujući pravni stavovi: država Bosna i Hercegovina je nasljednik drzavne imovine (Socijalisticke) Republike Bosne i Hercegovine, te imovine koja je pripadala bivšoj Socijalističkoj federativnoj republici Jugoslaviji. U opisu državne imovine, koji je dao Ustavni sud BiH, jasno stoji da državna imovina ne podrazumijeva samo skup nekretnina koje služe javnoj vlasti da moze izvršavati svoje nadležnosti. Državna imovina je i "javno dobro" (morska voda, morsko dno, riječna voda, riječna korita, jezera, planine i druga prirodna bogatstva, javna i prometna mreža, prometna infrastruktura), koje prioritetno služe svim ljudima u državi. Državna imovina reflektira državnost, nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet koji pripadaju isključivo državi Bosni i Hercegovini, a ne entitetima. Državna imovina je fundamentalni element da državna vlast bude suštinski, a ne formalno suverena vlast. Zbog toga je i reguliranje državne imovine njena isključiva nadležnost.

3. Država Bosna i Hercegovina i državna imovina ne mogu i ne smiju biti predmet bilo kakve političke trgovine. Samo država Bosna i Hercegovina ima isključivu nadležnost da općim i/ili pojedinačnim pravnim aktima, donesenim od nadležnih organa vlasti po tačno utvrđenom postupku, uređuje sva pitanja koja su vezana za državnu imovinu. Te odluke entiteti, kao i svi drugi niži nivoi vlasti, moraju poštovati.

4. Državnim zakonom o imovini treba osigurati efikasno i transparentno upravljanje i raspolaganje državnom imovinom Bosne i Hercegovine, koje će biti u službi postizanja kvalitetnijeg životnog standarda stanovništva i zaštite interesa države Bosne i Hercegovine, te osigurati odgovorno raspolaganje, brigu i unapredenje prirodnih bogatstava, kulturne i historijske baštine, te drugih strateških interesa države Bosne i Hercegovine.

5. Država Bosna i Hercegovina posjeduje ne samo vanjski, već i unutrasšnji kontinuitet (Socijalističke) Republike Bosne i Hercegovine, kojeg funkcionalno predstavlja državna vlast. Pojam "država" sadržan u odredbama Ustava BiH odnosi se isključivo na Bosnu i Hercegovine. Preciznije rečeno, to se odnosi na tri različita elementa: na sveukupnu državu Bosnu i Hercegovinu, međunarodnopravno priznatu, nezavisnu, i suverenu; na najviši nivo vlasti u državi (za razliku od entitetskih i nižih nivoa vlasti), te suverenog međunarodnopravnog sljednika (Socijalističke) Republike Bosne i Hercegovine. Neupitni kontinuitet između Republike Bosne i Hercegovine i današnje države Bosne i Hercegovine nedvosmisleno upućuju na zaključak da je državi Bosni i Hercegovini, prema Sporazumu o sukcesiji, data državna imovina navedena u tom Sporazumu, tj. da je Bosna i Hercegovina titular te imovine. Nikakve neutemeljene izjave ne mogu promijeniti elementarne ustavnopravne činjenice.

6. Tužilaštvo BiH i drugi nadležni organi države Bosne i Hercegovine moraju procesuirati odgovorna lica koja najavljuju da će nastaviti neustavno i nezakonito knjiženje državne imovine Bosne i Hercegovine na entitet RS. Izjave pojedinih funkcionera iz entiteta RS o tome da će nezakonito knjižiti državnu imovinu Bosne i Hercegovine predstavljaju nastavak opasne politike podrivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

7. Prijetnje secesionizmom upućene od zvaničnih predstavnika entitetskih organa vlasti RS-a i pojedinih političkih stranaka koje primarno djeluju na prostoru entiteta RS, te njihovo odbijanje da provode konačne i obavezujuće odluke Ustavnog suda BiH predstavljaju grube nasrtaje na Dejtonski mirovni sporazum, čime se ugrožavaju mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini, ali i cijelom regionu. Na svaku aktivnost koja predstavlja prijetnju teritorijalnom integritetu, suverenitetu i međunarodnopravnom subjektivitetu Bosne i Hercegovine odgovorit će se snazno i odlučno, svim potrebnim mehanizmima i sredstvima.

8. Upozoravamo predstavnike međunarodne zajednice, naročito zemlje svjedoke Dejtonskog mirovnog sporazuma, kao i kancelariju Visokog predstavnika za BiH (OHR), da je krajnje vrijeme da preduzmu odlučne korake kako antidejtonska i antiustavna politika organa vlasti entiteta RS ne bi doživjela eskalaciju sa nepredvidivim i nesagledivim posljedicama. Izostanak odlučne reakcije predstavnika međunarodne zajednice na dosadašnje antidejtonske aktivnosti usmjerene protiv suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, kontinuirano ohrabruje entitetske institucije vlasti RS-a i političke snage predvodene Miloradom Dodikom da nastave sa aktivnostima usmjerenim protiv države Bosne i Hercegovine.

9. Pozivamo sve političke aktere u Bosni i Hercegovini da poštuju princip vladavine prava i prestanu sa generiranjem kriza. Posljedice političkih kriza su odlazak mladih ljudi, izostanak stranih investicija, zaustavljanje rasta ekonomije i pad životnog standarda, što nikome u Bosni i Hercegovini neće donijeti dobro. Umjesto toga, potrebno je da se svi posvetimo ispunjavanju uvjeta iz Mišljenja Evropske komisije, kako bismo ubrzali naš put prema Evropskoj uniji, te provođenju Programa reformi Bosne i Hercegovine na NATO putu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 26

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...