DRAMATIČNO UPOZORENJE DŽENANA ĐONLAGIĆA: "Sprema se kaljava igranka Christiana Schmidta!" (VIDEO)

O ponašanju Stranke za BiH i NES-a kaže: "Oni su u jednom dijelu politički konzistentni, a to je da već duže vrijeme izlaze sa političkim stavom da neće učestvovati u izboru nove Vlade Federacije ukoliko bi takva odluka važila samo za ovaj izbor."

  • Politika

  • 19. Apr. 2023  19. Apr. 2023

  • 8

"Državna imovina je jedna od najvažnijih tema suvereniteta BiH. Nema nikakve dileme je to pitanje vezano na način da je BiH Dejtonskim mirovnim sporazumom država nasljednica sve one imovine koja je bila u Socijalističkoj Republici BiH, što je u konačnici potvrdio Ustavni sud BiH da je država BiH titular državne imovine", istakao je u Rezimeu Dženan Đonlagić, delegat u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine i generalni sekretar Demokratske fronte. 

"Vrlo je važno napomenuti da nisu u pitanju samo nekretnine, neke fizičke lokacije nego su to i tzv. javna dobra. Sve ono što čini epitet suverenosti jedne države. To je jedno od najkrupnijih pitanja državotvornosti i suverenosti BiH i zato je važno da je što veći krug političkih stranaka koje djeluju na svim nivoima vlasti potpisalo tu današnju izjavu i na jedan vrlo efikasan način poslali poruku da ipak postoji određena politička linija ispod koje se ne može ići."

Đonlagić navodi da su nas stranke Trojke od 2. oktobra ubjeđivale da se politika SNSD-a promijenila i da se Milorad Dodik promijenio.

"Da ulazimo u relaksaciju odnosa i da je to neko novo lice Milorada Dodika. Otpočetka smo tvrdili da politika SNSD-a i Milorada Dodika se nije promijenila što se potvrdilo, ne samo danas. Već nekoliko sedmica traje ta priča i politička artikulacija, prije svega Dodika i njegovih SNSD-ovaca kako je pitanje državne imovine zapravo za RS važno pitanje i kako će to pitanje odlučiti hoće li oni povući potez vezano za eventualnu odluku o otcjepljenju entiteta iz države BiH. Tada su zapravo predstavnici Trojke na državnom nivou dobili politički šamar, politički nokaut ovom današnjom reakcijom i pokazalo se da se zapravo ta politika nije promijenila i da je to pitanje, kao i neka druga pitanja ipak trebalo definisati prije nego što su sprintom utrčali u državnu vlast bez postavljanja bilo kakvih političkih linija i zahtjeva i uslova prema koalicionim partnerima na državnom nivou, SNSD-u i HDZ-u."

Kaže da ćemo dobiti etničke torove koji nisu rezultat samo današnje reakcije.

"Na to treba vezati i odluku Christiana Schmidta od 2. oktobra koja je sve ovo zapravo proizvela i zamutila tu političku vodu u BiH."

Sprema se kaljava igranka Christiana Schmidta, drugi dio

O formiranju vlasti na federalnom nivou Đonlagić kaže da se sprema kaljava igranka Christiana Schmidta, drugi dio.

"Mi smo odmah 2.oktobra kada je prvu intervenciju napravio kazali da će to zapravo izazvati još veće probleme u BiH. Njegova prva odluka 2. oktobra je bio prvi pokušaj zaustavljanja projekta ili ideje građanskog društva i građanske BiH, odnosno promjene Ustava u BiH u kojem bi se odmakli od etničkog i približili građanskom modelu. I zato svo ovo vrijeme tvrdimo da ovo nisu stranačke igre, da ovo nije jednostranačko pitanje, čak nije ni višestranačko pitanje, ovo je pitanje kakvo uređenje države BiHćemo imati u budućnosti. Sa ovakvim odlukama i potencijalno novom odlukom koja će etnički zacementirati model uređenja samo u jednom dijelu BiH, u Federaciji, će nas u potpunosti udaljiti od EU. Mi sa tim modelom ne možemo biti punopravna članica EU."

Ističe da su se stranke Trojke okupljene oko HDZ-a našle u ćorsokaku.

"Došli su u situaciju da se eventualno pravdaju od novih nametanja Christiana Schmidta. Od 2. oktobra do prije nekoliko dana su šutjeli, nisu uopšte kritikovali odluku Christiana Schmidta. On je na svom posljednjemmedijskom istupu zapravo pripremio teren za novu odluku. Dakleon želi zacementirati poziciju HDZ-a, to je svima kristalno jasno i želi napraviti takav model ustavnog uređenja u Federaciji koji će biti ekskluzivno etnički model."

Smatra da je rješenje u ustavnim promjenama.

"Rješenje je da Parlament Federacije dođe do ustavnih promjena koje će važiti i ovaj izborni ciklus i svaki naredni."

Đonlagić smatra da je međunarodna zajednica razočarana izbornim rezultatom Demokratske fronte.

O ponašanju Stranke za BiH i NES-a kaže: "Oni su u jednom dijelu politički konzistentni, a to je da već duže vrijeme izlaze sa političkim stavom da neće učestvovati u izboru nove Vlade Federacije ukoliko bi takva odluka važila samo za ovaj izbor."

Trojka će tek sada vidjeti šta znači biti u vlasti sa Miloradom Dodikom i Draganom Čovićem

Naglašava da DF u Vladi FBiH ne sjedi od 2015. godine.

"Nama prigovarati da ovo radimo zbog vlasti je potpuni apsurd. Naša primarna zadaća u ovom trenutku je pokušati napraviti političku platformu koja neće dalje zacementirati etnički model u BiH. Ukoliko se zacementiramo ponovo u etničke torove svjesni smo da to udaljava državu od EU i da takav projekat ne donosi ništa dobro građanima BiH."

Navodi da će predstavnici Trojke tek sada vidjeti šta znači biti u vlasti sa Miloradom Dodikom i Draganom Čovićem, a da prije toga niste definisali svoje političke uslove i uvrstili ih u koalicioni sporazum.

"Ono što je problem stranaka Trojke okupljene oko HDZ-a je što su izglasali sve ono što su tražili Dodik i Čović. Na državnom niovu kompletan sigurnosni sektor je u rukama kadrova SNSD-a. Čović je zadržao sve ključne pozicije koje je imao. UIO je izuzetno važna pozicija jer je to kičma finansijskog sistema države. Potpuno sam siguran da će SNSD politički nadmudriti SDP i da SDP neće dobiti tu poziciju", zaključio je Đonlagić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...