UMJETNIČKA GALERIJA BiH: Otvorena izložba fotografija "Između strahova i nade" belgijskog fotografa Fabricea Dekonincka (FOTO)

"Njegov fokus je na Srebrenici, Prijedoru, Kozarcu i Sarajevu. Izložba Fabricea Dekonincka prilika je da vidimo rad čovjeka koji je ozbiljno vrijeme, energiju i emocije angažirao na temi sjećanja, te utjecajem tih sjećanja na naše društvo danas".

  • Kultura

  • 19. Apr. 2023  19. Apr. 2023

  • 0

U Umjetničkkoj galeriji Bosne i Hercegovine večeras je otvorena izložba fotografija “Između strahova i nade” belgijskog fotografa Fabricea Dekoninicka u okviru ovogodišnjeg programa 28. izdanja Modula Memorije.

U pitanju je izložba "Između strahova i nade", belgijskog fotografa Fabricea Dekonincka, koja prati postratni život ljudi u Bosni i Hercegovini i priča priče o Prijedoru, Srebrenici i Sarajevu.

alt

Fabrice Dekoninck (Foto: Fena)

Direktor MESS-a, Nihad Kreševljaković, govoreći o razlozima zbog čega se ova izložba našla u program Modula Memorije, istakao je posvećenost fotografa istini i sjećanjima:

"Postoji više razloga zbog kojih je izložba Između strahova i nade nama važna. Fabrice na ovom projektu radi već više od tri godine. Iza njegovih fotografija su godine intenzivnog rada i istraživanja kome se pasionirano posevetio. Vjerujem da je ova izložba vrijedan doprinos u kontekstu teme suočavanja sa prošlošću u kome imamo perspektivu čovjeka koji nije iz naše zemlje ali čija je sudbina njegov um bukvalno okupirala u proteklim godinama.

Njegov pogled nam pomaže sagledati stvari iz drugačije perspektive i mislim da odavno nismo imali priliku predstaviti rad nekoga ko se sa tolikom posvećenošću bavi našom nedavnom prošlošću. Njegov fokus je na Srebrenici, Prijedoru, Kozarcu i Sarajevu. Izložba Fabricea Dekonincka prilika je da vidimo rad čovjeka koji je ozbiljno vrijeme, energiju i emocije angažirao na temi sjećanja, te utjecajem tih sjećanja na naše društvo danas".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...