PROMJENA PLANA: Sudija Radević zatražio dodatnih 30 dana za izradu presude u predmetu "Respiratori"

Prema informacijama Istrage sudija Goran Radević je zadužen za pisanje osuđujućeg dijela presude. No, on u ovom trenutku ima određenih problema da obrazloži osuđujuće dijelove presude.

  • Politika

  • 22. Apr. 2023  

  • 1

Sudija Suda BiH Goran Radević zatražio je “dodatnih 30 dana” za izradu presude u predmetu “Respiratori”, objavila je Istraga na svom Twitter nalogu, prenosi Patrija.

Prema Zakonu o krivičnom postupku BiH, sudija je dužan izraditi presudu 15 dana nakon objave. Prvostepena presuda protiv premijera FBiH Fadila Novalića i drugih je objavljena 5. aprila. Prema informacijama Istrage sudija Goran Radević je zadužen za pisanje osuđujućeg dijela presude. No, on u ovom trenutku ima određenih problema da obrazloži osuđujuće dijelove presude.

Sudija suda BiH Goran Radević je jedan od trojice članova sudskog vijeća u predmetu “Respiratori”. On je, kako je ranije pisano, čak i nakon završnih riječi, uvjeravao svoje kolege da Fadil Novalić i drugi nisu krivi za organizirani kriminal i pranje novca, te da bi se u optužnici Tužilaštva BiH teško mogli pronaći dokazi i za osudu za zloupotrebu položaja.

No, Radević je naglo promijenio mišljenje. Sudija Radević zagovarao je osuđujuću presudu, s tim da bi jedino HDZ-ova ministrica finansija u Vladi FBiH Jelka Milićević bila oslobođena krivice, što se na kraju i desilo!

Plan je bio da 5. aprila Sud BiH, preglasavanjem sudije Branka Perića kao predsjednika sudskog vijeća, osudi Fadila Novalića, Fahrudina Solaka i Fikreta Hodžića, a da dan kasnije, 6. aprila, bude održana sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH na kojoj će biti imenovana Vlada FBiH bez potrebne saglasnosti potpredsjednika Refika Lende. No, i tu su se planovi promijenili.

Inače, presuda je bila poznata u javnosti i prije samog izricanja, a čini se da je bilo tako od prvog dana suđenja. Vasvija Vidović, advokatica premijera Federacije BiH Fadila Novalića, tada je izjavila je da je šokirana i zabrinuta zbog informacija u medijima da je već poznat ishod presude njenom branjeniku i da je ona osuđujuća.

"Ono što ja mogu reći jeste ono što sam nebrojeno puta već rekla, a to je da je ono što je u ovom predmetu radilo Tužilaštvo BiH bilo predstava za javnost, predmet bez ijednog pravno valjanog dokaza", kazala je Vidović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...