VUČIĆ LJUT NA PODGORICU: "Glas Crne Gore za prijem Kosova u Vijeće Evrope utjecat će na odnose sa Srbijom"

Sedam država članica je bilo protiv

  • Regija

  • 25. Apr. 2023  

  • 1

"Ako mislite da smo oduševljeni odlukama Crne Gore i nekih drugih – svakako da nismo i to. I svakako da to utječe na odnose koje imamo", rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, komentarišući postupak crnogorske vlasti, koja je glasala za prijem Kosova u Vijeće Evrope.

"Ako mislite da smo zadovoljni, nismo. Bilo bi glupo, bilo bi nenormalno, bili bismo neodgovorni i neozbiljni ukoliko bismo sebi rekli: 'Ma nema veze, sve je to divno...' Jer mogli ste biti i uzdržani. Jučer je biti uzdržan bilo isto kao i da ste glasali za prijem Kosova. Isto. Mogli ste bar malo pažnje da pokažete prema Srbiji. A niste htjeli ni to, ne biste li se dodvorili onima za koje mislite da vas ili čuvaju na vlasti ili da vam pomažu. Ok. Nije to problem, zato od njih očekujte i pomoć i nagrade, ali to ne očekujte od nas. Mi smo mali, mi ne možemo da vam pomognemo ni odmognemo ništa, samo nemojte da očekujete od nas da budemo kuče koje će da plezi pred vama i da vas moli za milost svaki put i još govorimo kako smo mnogo zadovoljni kad nam jednu kosku bacite", rekao je očajni Vučić.

Podsjetimo, sedam država članica je bilo protiv: Srbija, Azerbejdžan, Gruzija, Rumunija, Kipar, Španija i Mađarska, dok je pet bilo uzdržano: Grčka, Slovačka, Moldavija, Ukrajina i Bosna i Hercegovina. Armenija nije glasala.

Delegacija Srbije odmah je nakon glasanja napustila salu, uz izjavu da će Srbija preispitati modele daljeg učešća u organizaciji.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...