KAKO JE VUČIĆ PONOVO OBMANUO JAVNOST: „Nisam srećan zbog njihove reakcije, ali Vladu Srbije biraju građani Srbije…“

"Slobodna Bosna" pisala je o novom sastavu srbijanske vlade i zbog čega su Vučićeve namjere vrlo opasne.

  • Regija

  • 03. Maj 2024  

  • 6

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, politički gospodar života i smrti u susjednoj Srbiji, u novu vladu izabrao je i dva ministra koja su pod sankcijama SAD - Nenada Popovića i Aleksandra Vulina. U intervjuu uoči izbora na funkciju ministra bez portfelja i potpredsjednika Vlade Vulin je javnosti otkrio i da je s čela BIA pomjeren na zahtjev američkog ambasadora Christophera Hilla. To baš i ne odgovara tvrdnjama da o funkcijama u ovoj državi ne odlučuju ambasadori, pa je pitanje na čiji se zahtjev Vulin našao u Vladi.

U vladi će imati fotelju, ali ne i resor. Aleksandar Vulin će biti dio kabineta Miloša Vučevića nakon što je ljeta prošle godine stavljen na sankcije SAD-a, a nekoliko mjeseci kasnije dao ostavku na mjesto prvog čovjeka Bezbjednosno-informativne agencije.

„Oni koji su aktivno radili na sprječavanju mog dolaska na bilo koju funkciju još od mog dolaska u Kancelariju za KiM su aktivno radili i da odem iz BIA i imaju razloga da moju ostavku smatraju svojom pobjedom. Za njih je to bila velika pobjeda, a za mene mali poraz“, rekao je Vulin 30. aprila.

Tvrdi Vulin i da je ambasador Hill tada bio sretan i ponosno obavijestio pretpostavljene da je njegov najvažniji zadatak ispunjen. Do sada se američki ambasador nije izjašnjavao o Vulinovom povratku u političku igru.

„To jeste pomalo šamar onome ko je gledao gore sa galerije i ko se prilično trudi da pomogne ovoj vlasti, mislim na američkog ambasadora“, kaže Novinar TV Nova Željko Veljković.

Dok je Hill novi sastav Vlade gledao sa galerije Skupštine Srbije, iz State departmenta je stigla poruka razočaranja – što su sankcionirane osobe predložene za funkcije u novoj vladi.

„Nisam srećan zbog njihove reakcije, ali Vladu Srbije biraju građani Srbije, to znači kad protiv nekog uvedu sankcije da mi treba valjda da ponizno poglavu i kažemo – da, hvala što ste nas obavijestili ko ne smije da bude ništa“, rekao je predsjednik Aleksandar Vučić, ponovo obmanuvši javnost, iako svi znaju da je kadrove nove vlade odabrao on lično a ne narod.

„Ne mislim ja da nama treba ambasadori da prave vlade, ali mislim da treba da znamo kuda idemo. I to je ono što mi ne znamo“, kaže Veljković.

-Znamo i da se iz Washingtona vratio da bi bio ministar spoljnih poslova. Marko Đurić može biti signal, smatra Branka Latinović.

„Činjenica jeste da se u samom ekspozeu daje veći prostor odnosima sa SAD. I to u jednom pozitivnom kontekstu. Čak imate i deo rečenice u kojem se priznaje da su SAD danas najmoćnija zemlja sveta“, kaže Latinović.

No iz sastava Vlade, dodaje, nije jasno šta je spoljna politika Srbije.

„Zapadne diplomate baš ne bi mogle da budu zadovoljne sa onim što su čuli u ekspozeu, ali i samim sastavom vlade“, kaže ona.

„Vlade koju bih ja nazvao vladom bez portfelja. Jer ova vlada će, kao i sve prethodne, imati neke ljude, koji će uzimati neke pare. Ima ih čak i više, ima ih više i bez portfelja zaista… A vladaće i dalje samo jedan čovjek“, kaže Veljković.

Vodeći ministri koji gledaju ka Moskvi biće uglavnom bez portfelja, ali sa potpredsjedničkim funkcijama.

"Slobodna Bosna" pisala je o novom sastavu srbijanske vlade i zbog čega su Vučićeve namjere vrlo opasne.

Detaljnije pročitajte OVDJE!

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...