RADOVAN VIŠKOVIĆ SE HVALIO UČINCIMA NEDAVNE POSJETE KINI: "Sa svima sam razgovarao i imao dogovore, sjedio sam u prvom redu..."

– Dobio sam i počasno mjesto u prvom redu, gdje treba da sjede najviši predstavnici evropskih i svjetskih zemalja. Zahvaljujem Kini i njenom ambasadoru u BiH na svemu što su učinili za mene i RS– naveo je Višković.

  • Politika

  • 26. Apr. 2023  

  • 0

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovvan Višković rekao je danas da su tokom njegove nedavne posjete Kini sklopljeni značajni poslovi koji će ubuduće biti reflektovani u Srpskoj i donijeti značajne benefite, piše Srna.

Sa svima sam razgovarao i imao dogovore. Jedan od njih je i jučerašnje potpisivanje memoranduma u Banjaluci sa Kineskom korporacijom za puteve i mostove. Razgovarali smo sa državnim kompanijama i sklopili značajne poslove – rekao je Višković.

Podsjetivši da je od od 4. do 13. aprila boravio u radnoj posjeti Kini i da je bio na sajmu trgovine u Hajnanu na kojem se i obratio, on je napomenuo da su kineski partneri pokazali razumijevanje za RS u smislu da je ne uslovljavaju bilo čime.

– Mojoj malenkosti i Republici Srpskoj ukazana je velika pažnja i poštovanje među više od 1.000 zvanica. Moje je obraćanje je dobilo najviše ocjene i sama privilegija da vam dozvole da se obratite na jednom takvom događaju govori o promociji Srpske – rekao je Višković novinarima u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

On je istakao da su na sajmu bile zastupljene zemlje poput Vijetnama, Indonezije, Egipta, Indije, Italije, Sjeverne Irske i brojne druge, te da mnogi nisu imali priliku da se obrate.

– Dobio sam i počasno mjesto u prvom redu, gdje treba da sjede najviši predstavnici evropskih i svjetskih zemalja. Zahvaljujem Kini i njenom ambasadoru u BiH na svemu što su učinili za mene i RS– naveo je Višković.

On je ocijenio da je njegova posjeta Kini bila veoma dobra, dodavši da je razgovarao sa predstavnicima desetina kompanija, banaka, fondova.

Premijer RS je naglasio da svaka investicija i projekat može biti potencijalni rizik, pogotovo ako se uzimaju sredstva za potrošnju, a na za neku novu vrijednost.

– Ni sa jednim kineskim partnerom nisam razgovarao na principima budžetske podrške ili potrošačkog dijela već isključivo na bazi projektnog finansiranja sa što manjim kamatnim stopama i što dužim vremenskim periodima – rekao je Višković.

On je dodao da sve finansijske institucije prave dužničko ropstvo, ali da RS ima svoje pokazatelje, javni i ukupni dug u odnosu na BDP i pratila je samo one projekcije i investicije koje može servisirati u rokovima.

– Sa kineskim predstavnicima, sa kojima smo potpisali memorandum, bila je priča na temu kreditno finansiranje na period ne kraći od 20 godina jer smo napravili akcioni plan da možemo servisirati rate. Da su nam ponudili kredit na pet, sedam ili deset godina, to ne bi bilo prihvatljivo za RS – rekao je Višković.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...