POLITIČKO OKRUŽENJE PUTINA ZNA ZA DVOJNIKE: Lavrov se pretvorio u notornog propagandistu kremaljskog čopora

Posljednjih mjeseci bilo je brojnih teorija o Putinovom zdravlju - neki su tvrdili da ima rak, Parkinsonovu bolest ili oboje, no Kremlj je više puta sve navedeno odlučno negirao.

  • Evropa

  • 26. Apr. 2023  26. Apr. 2023

  • 0

Piše: Oleksandr LEVČENKO (Antena M)

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov doputovao je u Njujork na zasijedanje Savjeta Bezbjednosti UN na kojem RF predsjedava tokom aprila.

U svom izlaganju šef ruske diplomatije okrivio je zapadni svijet i SAD za nekadašnje događaje u bivšoj Jugoslaviji, Libiji i Iraku kao i za neugodnost postojanja UN za propagandu politike odbijanja multilateralnosti i demokratije.

Po mišljenju Lavrova „SAD sprovodi politiku uništenja UN gdje želi zamijeniti međunarodno pravo nekim poretkom koji se bazira na nekim pravilima“. 

Šef ruske diplomatije izgleda je odlučio da je najbolja odbrana napad i okrivio sve što je RF napala Ukrajinu kao zemlju osnivača UN i počela najveći rat u istoriji poslije Drugog svjetskog.

Glavni krivac narušavanja međunarodnog poretka negodovao je što njegova politika agresije protiv nezavisne i suverene države ne dobija podršku u svijetu.

On je prozivao vladu u Kijevu kao nacističku, pritom ruski okupatori svaki dan čine ratne zločine protiv mirnog ukrajinskog stanovništva.

U njegovom pojmovniku ukrajinski znači nacistički, a ruski izgleda kao obrazac pristojnosti i uglađenog ponašanja.

Sve je isto kao u 1940. kad su SSSR izbacivali iz Lige naroda.

Tada je ambasador SSSR okrivio niz zemalja za pristrasnost i neiskrenost, a sovjetsko bombardovanje glavnog grada Finske kao otvorene laži.

Kad je bio prinuđen da sagovornicima prizna nadlijetanje Helsinkija sovjetskim borbenim avionima onda je rekao da oni nisu bacali bombe nego vreće sa kruhom.

Nešto isto promrmljao je i Lavrov.

Interesantno je da Lavrov nikako ne zapamti jednostavne brojke da su u borbi sa njemačkim nacizmom Ukrajinci najviše od svih naroda Sovjetskog Saveza doprinijeli pobjedi nad Trećim Rajhom.

Lavrov uvijek šuti o tome ko je iz njegove porodice ratovao u borbi sa hitlerovskim okupatorima.

Tako „borac sa nacizmom“ potiče iz porodice koja nema ratnih heroja.

Tako i veliki ratnik Lavrov koristi svi privilegije više klase.

Ruski milijarder Deripaska uvijek je na usluzi njemu i članovima familije. A kako je Lavrov po ocu Jermenac onda nema ništa čudno u tome što kontroliše najveće rudnike zlata u Nagorno Karabahu.

I često ruski vojni angažman u azerbejdžansko-jermenskom konfliktu uz učešće Moskve ide preko Lavrova.

Od ministra vanjskih poslova Lavrov se pretvorio u notornog propagandistu kremaljskog čopora.

Pritom zove demokratsku vladu u Kijevu režimom, a sam predstavlja zemlju u kojoj vlada diktatura.

Čak za manje protivljenje državnim organima ruski građanin može dobiti 20 godina zatvora. Recimo poznati opozicionar Karamurza dobio je 25 godina zatvora za kritiku vlade.

Pritom serijski ubica u RF dobija 15 godina a serijski silovatelj 18 godina lišavanja slobode. Stvarno Rusija je zemlja koja ne može nikog ocjenjivati o stanju u demokratiji.      

Tako u Njujorku šef ruske diplomatije potvrdio je nadimak gospodin Lažov. Ima naravno i gospodina velikog Lažova ali on je ostao u Kremlju sa svojima dvojnicama.

Moskva koja je na nezakoniti način zauzela mjesto SSSR u SB UN sada dijeli svima lekcije i savjete kako se treba ponašati u savremenom svijetu.

Lavrov misli da je ukrajinsko pitanje "nemoguće posmatrati izolovano od geopolitičkog konteksta", a  RF navodno eliminiše prijetnje svojoj bezbjednosti koje godinama direktno stvara NATO na ruskim granicama.

Kao i uvijek šef ruske diplomatije nije se dobro sjetio svojih granica, kako se već 14 mjeseci ruska vojska nalazi na ukrajinskoj teritoriji i ubija ukrajinske građane.

Lavrov se čak počeo sukobiti sa Generalnim sekretarom UN Guterešem koji je prozvao Moskvu za neisprovocirani rat protiv Ukrajine.

Ambasadori Velike Britanije i SAD dali su principijelnu ocjenu o ruskoj invaziji i upozorili da svijet nikad neće priznati pokušaj aneksije ukrajinske teritorije koju je zauzela ruska vojska. 

Kako kažu u Ukrajini za lažove tipa Lavrova: za njegovu notornu laž ti pljuješ njemu u obraz, a on ti kaže da to je Božji blagoslov.  

Naravno da u Moskvi ima i većih lažljivaca nego što je ruski ministar vanjskih poslova.

Kremlj je odbacio sugestije da ruski predsjednik Vladimir Putin ima dvojnika za javne nastupe.

"Vjerovatno ste čuli da Putin navodno ima mnogo dvojnika koji rade umjesto njega dok sjedi u bunkeru. To je još jedna laž", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov mladima na obrazovnom događaju u Moskvi.

Koliko je iskren svjedoči to što je svoje nebuloze Peskov odlučio da iznese djeci.

Političko okruženje Putina zna za dvojnike već niz godina i ispred njih ili novinara se nije usudio da iznese svoji laži. 

Umjesto toga on je rekao: "Vidite kakvog predsjednika imamo. Bio je i jeste mega aktivan. Mi koji s njim radimo teško ga možemo pratiti."

Njegove riječi uslijedile su nakon ponovljenih navoda da Putina zapravo predstavlja neko ko se pojavljuje umjesto njega u javnosti.

Najnoviji navodi pojavili su se nakon što je objavljeno da je navodno Putin putovao u Ukrajinu kako bi posjetio ratne zone pod ruskom okupacijom. Tada je Kremlj odbacio ove tvrdnje navodeći da nema dokaza da se dvojnici pojavljuju na Putinovim oficijelnim sastancima.

Ipak pojavile su se nove fotografije ruskog predsjednika s misterioznim ožiljkom na vratu, zbog čega se počelo spekulisati da se Putin bori s rakom štitnjače.

Fotografije na kojima je ožiljak vidljiv snimljene su na misi povodom slavlja pravoslavnog Uskrsa u katedrali u Moskvi.

Na njima se vidi Putin kamenog lica kako drži svijeću, no jasno je vidljiv i ožiljak na prednjem dijelu njegovog vrata.

Posljednjih mjeseci bilo je brojnih teorija o Putinovom zdravlju - neki su tvrdili da ima rak, Parkinsonovu bolest ili oboje, no Kremlj je više puta sve navedeno odlučno negirao.

Međutim, glasine su opet počele kolati nakon što je ruski predsjednik snimljen na misi u katedrali Hrista Spasitelja, gdje se i teško kretao.

Tako Peskov nije precizirao ruskoj djeci ko je od dvojnika Putina odličnog zdravlja, ali sigurno nije original.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...