NOVI DEBAKL VOŽDA IZ LAKTAŠA: Evo šta će se dogoditi ako se ostvari cilj Milorada Dodika o povlačenju sudije Zlatka Kneževića iz Ustavnog suda Bosne i Hercegovine…

"Pravnu obavezu prema bilo kojoj instituciji iz bh. entiteta RS nijedan od sudija nema", naglašava ekspert za ustavno pravo Sedad Dedić.

  • Društvo

  • 27. Apr. 2023  

  • 1

Lideri političkih stranaka iz RS-a, ali ne i opozicija potpisali su dokument u čijem nacrtu stoji da sudije Ustavnog suda Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda obustave rad dok ne bude usvojen Zakon o Ustavnom sudu. Međutim, Ustav Bosne i Hercegovine ne poznaje termin povlačenje.

Također, nijedna institucija iz RS-a nema nadležnost da vrši razrješenje sudija Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Ova inicijativa Milorada Dodika samo je još jedan uzaludan pokušaj rušenja najviše sudske instance u državi, jer ako i sudija iz RS-a napusti sud, to neće utjecati na rad i odlučivanje suda.

Esperti za ustavno pravo su saglasni: ako se i ostvari cilj Milorada Dodika o povlačenju sudije Zlatka Kneževića iz Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, to neće dovesti do blokade rada Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Naime, Ustavni sud Bosne i Hercegovine trenutno ima sedam od devet sudija. Nedostaje po jedan kojeg bira NSRS i Zastupnički dom FBiH. U Ustavu Bosne i Hercegovine jasno stoji da većina svih članova Suda čini kvorum, u ovom slučaju pet članova. 

"Što se tiče budućih odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine s obzirom na moguće povlačenje jednog sudije Ustavnog suda iz RS-a, to uopće neće utjecati na donošenje odluka Ustavnog suda, jer Ustavni sud će imati dovoljan broj sudija da donosi puno važne odluke", pojašnjava za FTV Nurko Pobrić, ekspert za ustavno pravo.

"Svaki od sudija Ustavnog suda, pa i svi oni koji dolaze iz entiteta RS su potpuno nezavisni. Ni Dodik niti bilo koja institucija iz bh. entiteta RS nema pravnu mogućnost da utiče na njihovu smjenu. Da li će neki od sudija svojom odlukom dati ostavku - to je njegov izbor. Ali pravnu obavezu prema bilo kojoj instituciji iz bh. entiteta RS nijedan od sudija nema", naglašava ekspert za ustavno pravo Sedad Dedić.

Dakle, rad ovog Suda i u slučaju povlačenja sudije iz RS-a neće doći u pitanje. Inače, Ustavni Sud BiH donosi odluke većinom glasova svih članova na Plenarnoj sjednici i Velikom vijeću. Malo vijeće, koje se sastoji od predsjednika i dva potpredsjednika, jednoglasno odlučuje o privremenim mjerama. Ni tu nema problema, ali problem je u postojanju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine koji je, tvrdi Kasim Trnka, posljednja brana secesionističkim napadima Milorada Dodika na Bosnu i Hercegovinu.   

"Pošto se kod nas sve gleda politički bilo bi sigurno pritisaka da navodno jedan entitet nije zastupljen u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine. No, za odlučivanje na plenarnim sjednicama dovoljno je pet glasova ‘za’, a ne spominje se entitetska i nacionalna pripadnost sudaca", istakao je Trnka.

Sudija može biti razrješen dužnosti prije isteka mandata ako to sam zatraži, ako bude osuđen na zatvorsku kaznu, ako trajno izgubi sposobnost da obavlja svoju funkciju. Tada i samo Ustavni sud Bosne i Hercegovine utvrđuje postojanje razloga i donosi odluku za razrješenje prije isteka mandata.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...