USTAVNI SUD BiH OSUDIO POZIV NARODNE SKUPŠTINE RS: Sudija Zlatko Knežević na bolovanju, mi nastavljamo s radom

Podsjetili su da je Ustavni sud Bosne i Hercegovine utemeljen članom VI Ustava Bosne i Hercegovine kao nezavisni čuvar Ustava i kao institucionalni garant za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda ustanovljenih Ustavom Bosne i Hercegovine i instrumentima Aneksa I Ustava.

  • Vijesti

  • 27. Apr. 2023  27. Apr. 2023

  • 10

Povodom zaključaka usvojenih na jučerašnjoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske (u daljnjem tekstu: NSRS), kojima se, između ostalog, osporava rad Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, poziva na potpuno nepoštovanje konačnih i obavezujućih odluka Ustavnog suda, blokadu rada Ustavnog suda i ostavku sudije/potpredsjednika Ustavnog suda Bosne i Hercegovine Zlatka M. Kneževića, iz Ustavnog suda su oštro osudili, kako kažu, takvo neustavno djelovanje NSRS, koje pri tome smatra veoma ozbiljnim pritiskom na samostalnost i nezavisnost Ustavnog suda BiH.

Podsjetili su da je Ustavni sud Bosne i Hercegovine utemeljen članom VI Ustava Bosne i Hercegovine kao nezavisni čuvar Ustava i kao institucionalni garant za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda ustanovljenih Ustavom Bosne i Hercegovine i instrumentima Aneksa I Ustava.

“Ustavni sud Bosne i Hercegovine nije dio ni zakonodavne, ni izvršne, ni redovne sudske vlasti, nego je Ustavom Bosne i Hercegovine pozicioniran kao posebna samostalna i nezavisna vlast koja, na osnovu Ustava, djeluje kao korektivni faktor za ostala tri segmenta vlasti i kao takav nije im dužan polagati račune. Samo Ustavni sud Bosne i Hercegovine može donositi propise i opće akte koji se tiču njegovog rada i njegove uloge utvrđene Ustavom BiH. Iz svega ovoga proizilazi da Ustavni sud BiH u ustavnopravnom sistemu BiH uživa potpunu samostalnost i nezavisnost od bilo koje grane vlasti, a što mu je dao isključivo Ustav BiH”, naveli su.

“Slijedeći navedeno, ističemo da NSRS za takvo djelovanje nema bilo kakvo uporište u Ustavu Bosne i Hercegovine. Dakle, nema osnova niti u jednoj odredbi Ustava Bosne i Hercegovine, pa ni entiteta, niti bilo kojeg zakona u Bosni i Hercegovini, koja omogućava zakonodavnim tijelima entiteta da se upliću u rad i nadležnost Ustavnog suda BiH, uključujući i opoziv sudija Ustavnog suda”, dodali su.

U odnosu na poziv na ostavku člana Ustavnog suda BiH Zlatka M. Kneževića, podsjetili su da svaki član Ustavnog suda BiH prije preuzimanja dužnosti daje svečanu izjavu kojom se obavezuje da će se u vršenju svoje dužnosti sudije Ustavnog suda BiH pridržavati Ustava i zakona Bosne i Hercegovine i da će dužnost sudije vršiti savjesno i nepristrasno, i to isključivo u ličnom svojstvu.

“Ustavni sud BiH podržava sav dosadašnji rad i profesionalizam u radu uvaženog kolege sudije i potpredsjednika Kneževića i u potpunosti ga podržava u ovim za njega teškim izazovima i pritiscima kojima je neosnovano izložen. Ovdje se nesporno radi o svojevrsnom političkom utjecaju i pritisku na člana Ustavnog suda, što je u potpunosti neprihvatljivo i u suprotnosti sa Ustavom BiH i njegovim načelima. Navedeno djelovanje u svakom smislu utječe na pravnu sigurnost i podrivanje vladavine prava koja je osnovni temelj svakog demokratskog društva, kojem teži i Bosna i Hercegovina na svom putu ka Evropskoj uniji”, kažu.

Na kraju su obavijestili javnost da se potpredsjednik Knežević trenutno nalazi na opravdanom odsustvu/bolovanju. Iz navedenih razloga Ustavni sud BiH u tim okolnostima nije u mogućnosti zakazati i održati planiranu plenarnu sjednicu krajem maja.

Na kraju su naglasili da Ustavni sud BiH nastavlja sa svojim radom u skladu s Pravilima Ustavnog suda BiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 10

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...