TRINAEST GODINA NEIZVJESNOSTI: Dokumentarni film "Istina o Vedranu", do sada neviđene fotografije rekonstrukcija u Širokom Brijegu

Pred kamerama Federalne televizije govore i hrvatski tužitelji, sukobljavaju se vještaci iz Hrvatske i BiH, svi skupa pozivaju bh. pravosuđe na sljedeći korak. 

  • Društvo

  • 27. Apr. 2023  

  • 0

Prošlo je više od trinaest godina neizvjesnosti i traganja za saznanjem više o stradanju Vedrana Puljića. Upravo o tome govori novi dokumentarni film rađen u produkciji Federalne televizije, a bit će prikazan u okviru Dokumentarnog četvrtka, 04. maja u 20:30 sati. 

Dokumentarac nas vraća na kobni 4. oktobar 2009. godine u Širokom Brijegu i nerede u tom gradu pred samo odigravanje utakmice između NK Široki Brijeg i FK Sarajevo, piše FTV.


O tom danu, o ubistvu i ranjavanjima, o nizu godina koje će uslijediti, a kroz koje je trajalo suđenje jedinom okrivljenom za ubistvo Oliveru Knezoviću, o susretu s njim, govore navijači FK Sarajeva. Kroz arhivske i nove snimke, kroz niz fotografskih zapisa, film kazuje ko je pucao, gdje su i kako ugledali Vedrana, šta se čulo na suđenju, ali se nije čulo u bh. javnosti, o video nadzoru sa zgrade iz koje je pobegao Knezović, koliko je splitsko suđenje trajalo?

Autorica Elma Kazagić kroz film donosi do sada neviđene fotografije rekonstrukcija u Širokom Brijegu, ali i forenzičke 3D rekonstrukcije rađene po traženju splitskog  Suda, sjećanja predstavnika nogometnih klubova Široki Brijeg i Sarajevo, svjedočenje mladića o samom trenutku Vedranovog ubistva, te prvi put i svjedočenje osobe koja je jedva preživjela teško ranjavanje i za čiji su se život ljekari borili 7 mjeseci. Pred kamerama Federalne televizije govore i hrvatski tužitelji, sukobljavaju se vještaci iz Hrvatske i BiH, svi skupa pozivaju bh. pravosuđe na sljedeći korak. 

Film opominje i traži istinu koju Vedranova majka i cijela bosanskohercegovačka javnost čeka više od 13 godina. U produkciji filma u Širokom Brijegu, Sarajevu, Splitu, Zadru... radila je ekipa čiji najuži tim čine Almir Čaušević, Boris Bilić, Jasmin Nalo, Dalmir Jugo, a sve podržale brojne kolege novinari i fotoreporteri iz Sarajeva, Mostara, Širokog Brijega, Zagreba i Splita. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...