MEDIJI U MANJEM BH. ENTITETU PRIZNAJU: Privreda Federacije BiH duplo je jača od Republike Srpske (VIDEO)

Omjer u kome privreda Federacije BiH prednjači po prihodu i profitu od Republike Srpske se godinama ne mijenja. Dok struka vidi jedno, politika govori nešto drugo, pa zvaničnici Srpske ambijent i stanje zaduženosti gledaju na drugačiji način.

  • Ekonomija

  • 27. Apr. 2023  

  • 5

I u prošloj godini privreda Federacije Bosne i Hercegovine imala je neuporedivo veće prihode u odnosu na privredu Srpske. Uporedni pokazatelji privrednih registara pokazuju i da je Federacija imala značajno veću dobit od firmi sa prostora Republike Srpske.

I u prethodnoj godini nepromijenjen odnos snaga u privredi.

Tako je prema zvaničnim podacima privreda Federacije Bosne i Hercegovine duplo jača od privrede Republike Srpske. Preduzeća u Federaciji BiH u 2022. godini bilježe za čak 130% veće prihode i 67% veću dobit od svih firmi u Republici Srpskoj, piše BN televizija.

Kada se podvuče crta, poslodavci u Federaciji su imali prihod od 67,9 milijardi maraka, a preduzeća u Srpskoj 29,4 milijarde. Kada je u pitanju profit, firme u Federaciji su ostvarile dobit od 4,8 milijardi maraka, a privreda Srpske 2,7 milijardi KM.

Omjer u kome privreda Federacije BiH prednjači po prihodu i profitu od Republike Srpske se godinama ne mijenja. Dok struka vidi jedno, politika govori nešto drugo, pa zvaničnici Srpske ambijent i stanje zaduženosti gledaju na drugačiji način.

Predsjednik Srpske Milorad Dodik je rekao da stanje nije alarmantno i da su ekonomski pokazatelji dobri u odnosu na druge zemlje.

Zvanični podaci, govore drugačije od onoga što tvrdi Dodik, kažu u opoziciji.

U Privrednoj komori međutim smatraju da kada se uporede drugi pokazatelji, nema neke drastične razlike u jačini privreda Republike Srpske i Federacije.

Privrednici Republike Srpske u oblasti proizvodnje obuće kažu da postoji podrška države oko uplate doprinosa, međutim i dalje se suočavaju sa brojnim poteškoćama koje koče razvoj.

Struka, međutim, ističe i da postoji jedan razlog zbog čega i nije dobro praviti poređenja jačine privreda Srpske i Federacije, a to je da su u poređenju sa jakim ekonomijama, ekonomije i Srpske i Federacije BiH slabe.

Bez obzira što zvaničnici tvrde da je situacija stabilna, kažu ekonomisti, neefikasna i korumpiranja javna administracija, politička nestabilnost, sukobi sa zapadnim zemljama koji za posljedicu imaju sankcije, godinama odvraćaju investitore od Republike Srpske.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...