BUYBOOK OBJAVIO POZIV: Ove godine 20 stipendija za učešće u radionici književne kritike

Prva faza je pisanje teksta koji treba dostaviti do 23. juna, a zadatak će biti naveden u pozivnom pismu

  • Kultura

  • 28. Apr. 2023  28. Apr. 2023

  • 0

Izdavačka kuća Buybook će za Osmi međunarodni festival književnosti "Bookstan. No East. No West", koji će ove godine biti održan od 5. do 8. jula, dodijeliti 20 stipendija za učešće u radionici književne kritike.

Tema ovogodišnje radionice je "Savremena književna i kulturna kritika: Opasno čitanje".

Aplikacije je do 29. maja potrebno poslati na e-mail adresu radionica@buybook.ba i trebaju sadržavati prijavnicu, biografiju i dva autorska rada iz oblasti književne kritike, esejistike, znanstvene publicistike, a u obzir dolaze i stručni i naučni radovi, te književne i/ili novinarske kolumne.

Nakon pregledanih aplikacija, ubrzo nakon posljednjeg roka za prijavu, odabrani kandidati će eventualno biti pozvani na online intervju s koordinatorima radionica nakon kojih će se obaviti finalna selekcija. Stipendija je namijenjena studentima i književno-umjetničkim kritičarima koji aktivno govore engleski jezik, pišu na bosanskom, crnogorskom, hrvatskom ili srpskom jeziku te imaju od 21 do 30 godina. Učesnici koji su sudjelovali na prethodnim radionicama imaju ponovno pravo prijave.

Zadaci za kandidate koji prođu selekciju bit će podijeljeni u tri segmenta:

Prva faza je pisanje teksta koji treba dostaviti do 23. juna, a zadatak će biti naveden u pozivnom pismu.

Druga faza podrazumijevat će zadatke koji se tiču praćenja događaja Festivala, navedeni tekstovi bit će objavljeni na društvenim mrežama i web-stranicama Buybooka i Bookstana te odabrani na stranicama medijskih partnera.

Treća faza je pohađanje predavanja i radionica sa uglednim predavačima u vrijeme trajanja programa.

Voditeljica ovogodišnje radionice je Selma Raljević, dvostruka vanredna profesorica iz Teorije i historije književnosti i Komparativne književnosti na Odsjeku za engleski jezik i književnost Fakulteta humanističkih nauka Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru. Pored Selme Raljević, odabrani polaznici će imati priliku slušati i druge predavače i goste festivala.

Stipendija pokriva troškove radionice, smještaja u hostelu, hranu u dogovorenim restoranima te troškove puta.

Stručni žiri će odabrati dvadeset polaznika programa kojima će po realizaciji zadatka biti dodijeljena priznanja, a najboljima i nagrade.

Nepotpune prijave neće biti razmatrane. Zvanične potvrde učešća poslat će se odabranim kandidatima najkasnije do 2. juna, uz detaljniji program rada i potrebne logističke informacije, saopćeno je iz Buybooka.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...