CENTAR ZA ISTRAŽIVAČKO NOVINARSTVO OBJAVIO: Imovina Zorana Čegara uknjižena nezakonito

Općinski sud u Sarajevu je utvrdio da su punomoći i kupoprodajni ugovor na osnovu kojih je Zoran Čegar, suspendovani šef Sektora uniformisane policije Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH), uknjižio vlasništvo nad zemljištem kod Sarajeva – ništavni. Zbog toga upis vlasništva na parceli od 557 kvadrata na izletištu Barice nema zakonske osnove, objašnjeno je u prvostepenoj presudi.

  • Mini market

  • 28. Apr. 2023  

  • 0

Prvostepenom presudom su poništeni dokumenti na osnovu kojih je policijski zvaničnik Zoran Čegar uknjižen kao vlasnik imanja na Baricama kod Sarajeva 2018. godine.

Općinski sud u Sarajevu je utvrdio da su punomoći i kupoprodajni ugovor na osnovu kojih je Zoran Čegar, suspendovani šef Sektora uniformisane policije Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH), uknjižio vlasništvo nad zemljištem kod Sarajeva – ništavni. Zbog toga upis vlasništva na parceli od 557 kvadrata na izletištu Barice nema zakonske osnove, objašnjeno je u prvostepenoj presudi.

Čegar ima pravo da se žali na ovu odluku, a ako je Sud i nakon toga potvrdi, zemljište će biti vraćeno prethodnim vlasnicima, Zlatanu i Dijani Radovanović.

Dijana Radovanović je pokrenula ovu tužbu tvrdeći da je imovina prodana bez njenog znanja te da samim tim ni punomoć koju je njen suprug dao Čegaru i naknadni kupoprodajni ugovor ne mogu biti legalni. Sud je taj stav potvrdio, objašnjavajući da je Dijana morala dati saglasnost iako nije bila upisana u zemljišnoj knjizi.

No, proces je otkrio i druge detalje o načinu na koji je policijski funkcioner došao do nekretnine.

Na ovoj parceli je uz Radovanovićevu saglasnost njegov poznanik Kenan Krasnić ranije sagradio kuću. Dogovorili su se da legalizuju izgradnju i prodaju nekretnine, a zaradu podijele shodno ulozima.

Kupac je bio Čegar, koji je s Krasnićem dogovorio kupovinu za pola miliona maraka, ali u imovini jer novca nije imao.

“Ja sam imao tamo ispred njegove kuće na Obhodži na Darivi (dio Sarajeva, op. a), imao sam 15 duluma zemlje. Tražio mi je to i dobio je, naravno. Tražio mi je poslovni prostor na Vlašiću, 110 kvadrata, dobio je to. Dobio je Mercedesa G klasu, dobio je Mercedesa E klasu i dobio je čamac s prikolicom”, izjavio je Čegar na sudu, tvrdeći da je Krasnić poslije od njega tražio i više, “Toyotu što ja imam i neke motorne sanke”.

Krasnić je odgovorio da su nekretnine bile sporne: “Meni je Zoran Čegar dao pet nekretnina koje nijedna nema papire, koje nikada nisam preveo. Jedino šta sam preveo od Zorana Čegara to je Mercedes G klase.“

Za razliku od njega, Radovanović je svjedočio da od Čegara nije prihvatio ništa u zamjenu za imovinu na Baricama, ali mu je početkom 2018. godine dao punomoć kod notara Dževada Pazalje.

Radovanović tvrdi da je to trebala biti punomoć za prenos priključka struje i da detalje u dokumentu nije ni čitao, vjerujući da se odnosi samo na to.

Međutim, ispostavilo se da je notar Pazalja ovjerio punomoć koja je počinjala davanjem saglasnosti Čegaru za „legalizaciju objekta i uspostavu komunalne infrastrukture“, ali se u nastavku odnosila na ovlaštenje za prodaju nekretnina i prenos prava iz punomoći na treću osobu.

Dvadeset dana kasnije Čegar se vratio kod notara i tu punomoć prebacio na prijateljicu Selmu Filipović, profesoricu na Veterinarskom fakultetu u Sarajevu, čime je ona stekla pravo da proda nekretninu. Odmah su potpisali kupoprodajni ugovor prema kojem Filipović u Radovanovićevo ime prodaje Čegaru „zemlju na kojoj je kuća u izgradnji“ za 50 hiljada KM, na osnovu kojeg je Čegar uknjižen kao novi vlasnik nekretnine.

Filipović je na sudu rekla da se sa Čegarom “slučajno našla kod notara”, da je sve obavljeno nabrzinu, da ne poznaje Radovanoviće i da nije uzela novac, dok je Čegar tvrdio da nije ni čitao dokumente koje je potpisivao.

“Nisam ja pravnik, bolan, ja sam drot, žandar, bolan. (…) Ja ne čitam, ja samo potpisujem.”

Sud je u presudi objasnio da notar Pazalja nije „ispitao stvarnu volju stranaka“, iako je bio svjestan da punomoć ima drugu svrhu te da je bio dužan provjeriti je li Radovanović uopšte ovlašten da daje punomoć.

Selma Filipović i Dževad Pazalja, koji je u međuvremenu izgubio dozvolu za rad zbog propusta u službi, sudsku odluku nisu željeli komentarisati.

Šef uniformisane policije FBiH Zoran Čegar je optužen za prevaru u Hrvatskoj. Dio imovine u BiH je stekao na nezakonit način. CIN otkriva da je na osnovu falsifikovanih dokumenata zaposjeo tuđe imanje.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) je prošle godine pisao o načinima na koje je Čegar sticao imovinu prethodnih dvadesetak godina. Kao i u ovom slučaju, često je preprodavao ili mijenjao imovinu bez novca, razmjenjujući je za svoje i tuđe nekretnine i vozila.

Njegovi partneri to žargonski nazivaju “trange-frange” poslovima.

Novinari CIN-a su tada otkrili i da je dokument na osnovu kojeg je postao vlasnik imanja u Nišićima falsifikovan te da se protiv njega u Dubrovniku vodi krivični postupak zbog prevare.

Suspendovan je s dužnosti čim je Federalna uprava policije saznala za to. Čegar je u međuvremenu u Dubrovniku osuđen zbog prijetnji novinarki CIN-a na sedam mjeseci zatvora pod uslovom da ne učini novo krivično djelo u roku od dvije godine od pravosnažnosti presude.

Policijskog zvaničnika Zorana Čegara Općinski sud u Dubrovniku je nepravosnažnom odlukom osudio na zatvorsku kaznu zbog prijetnji novinarki CIN-a. Kazna neće biti izvršena ako dvije godine od pravosnažnosti odluke ne počini novo krivično djelo, piše CIN.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...