MICHAEL MARTENS OTKRIVA: „Christian Schmidt, kada je saznao da će biti kandidat za visokog predstavnika, posjetio je…“

"Nisam siguran da će u narednih pola godine doći do izmjena Izbornog zakona koje Čović najavljuje", kazao je Martens.

  • Vijesti

  • 30. Apr. 2023  

  • 5

Njemački novinar Michael Martens gostovao je u programu Face TV-a.

"Kada bi mu uveli sankcije, tada bi Dodik bio herojski borac za srpsku stvar; poistovijetio bi se s RS-om i time bi se dodatno osnažio!"

"Nisam neprijatelj ni prijatelj Christiana Schmidta, ali ne podržavam njegovu odluku! Nije dobro da BiH upravlja strani, neizabrani zvaničnik. Vrijeme je da se OHR povuče, oni više nisu dobri za BiH – kontraproduktivni su. Bonske ovlasti služe za urgentne mjere i da održavaju mir i stabilnost u zemlji. Da li je formiranje Vlade u jednom od entiteta pitanje rata i mira?

SAD su igrale važnu ulogu. Schmidt je, kada je saznao da će biti kandidat za visokog predstavnika, posjetio Christiana Scwarz-Schillinga, bivšeg visokog predstavnika. Razgovarali su više puta o svemu! Schmidt je izgradio bazu u Berlinu! Kad je bio kandidovan, njegova stranka je bila na vlasti, a sad je u opoziciji. Schmidt je uložio puno vremena da dobije podršku Washingtona i Berlina.

Odluke Schmidta su istovremeno i odluke SAD-a! Inzka su mnoge zapadne diplomate pokušavale uvjeriti da ne donese Zakon o zabrani negiranja genocida! Schmidt nastoji dobiti što veći broj partnera! Hrvatska je utjecajna, u raspravama o BiH unutar EU, a posebno Hrvatima u BiH, Hrvatska ima važan glas! Nakon Schmidtove odluke, u Zagrebu nije bilo toliko pohvala i pozdrava. Zoran Milanović je upozorio da bi ova odluka mogla dugoročno ugroziti interese Hrvata u BiH. Ako se uklone sigurnosni sistemi, onda to može napraviti problem u budućnosti. Visoki predstavnik ne bi trebao donositi ovakve odluke. OHR se treba zatvoriti; dijelim mišljenje s Dodikom po tom pitanju! Demonstracije se trebaju organizovati zbog njegovog prisustva u zemlji, njegovih postupaka koji nadjačavaju sistem demokratije!

Pohvale Zapada nakon formiranja Vlade odražavaju apsurdnost u ovoj zemlji. Zapad je, u teoriji, shvatio značaj zapadnog Balkana za demokratski svijet i sada ulažu više energije da približe ovaj region Zapadu. Crna Gora je počela pregovore sa EU 2010. godine. Svih tih godina zatvorili su tri poglavlja i to privremeno! Ako Crna Gora nastavi pregovore tim tempom, završit će ih 2127. godine! Isto se odnosi i na Srbiju! Crna Gora je najbrža u ovom procesu!

Ako su oni najbrži, onda nešto tu nije u redu! Postoji i problem kredibiliteta! Proces proširenja ide jako sporo i nema motiva za istinske reforme! Zašto bi nešto radili danas ako ćemo nagradu dobiti 2127.? Samo SDA može odlučiti da li je Bakir Izetbegović pravi lider za njih. Obično kada neka stranka nije dio vlasti, članovi stranke počnu postavljati pitanje da li je njihov lider pravi... Dugoročno, mislim da nije dobro da najjača stranka bilo kojeg konstitutivnog naroda nije dio Vlade. Moj izvor iz Berlina mi je rekao da ne mogu sankcionisati Milorada Dodika samo zato što govori da će se otcijepiti.

Priča nije dovoljna da bi se nekom izrekle sankcije. Taj izvor je rekao da bi sankcijama Dodiku dali upravo ono što mu treba i što želi. Tada bi bio herojski borac za srpsku stvar; poistovijetio bi se s RS-om i možda bi se time dodatno osnažio! Taj izvor je rekao i da će, kada su u pitanju sankcije EU, Viktor Orban pokušati spasiti Dodika. Ne znam koliko brzo bi djelovali ako Dodik pređe s riječi na djela. Nisam siguran da će u narednih pola godine doći do izmjena Izbornog zakona koje Čović najavljuje", kazao je Martens.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...