ZLATKO LAGUMDŽIJA U NEW YORKU: "Besprizorni napadi Milorada Dodika na mirovni sporazum i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine neće moći biti zaustavljeni bez..."

Svoje sugovornike Lagumdžija je upoznao sa stanjem u regionu i  Bosni i Hercegovini.

  • Mini market

  • 30. Apr. 2023  

  • 10

Konferencijom Boston Global Foruma (BGF) i  Svjetskog društva za vjestačku inteligenciju (AIWS), na Harvard univerzitetskom akademskom klubu u Kembridžu, okončana je dvomjesečna serija skupova na visokom nivou usvajanjem deklaracije posvećene neophodnosti globalnog, državnog,  poslovnog, pravnog i institucionalnog  upravljanja daljim razvojem i primjenom  vještačke inteligencije (AI).

Na zatvaranju konferencije, kao izvjestilac o usvojenim daljim koracima i konkretnim aktivnostima definisanim zajedničkom deklaracijom predsjednik Fondacije "Društva zajedničkih vrijednosti" Zlatko Lagumdžija ukazao je na važnost integrisanja digitalne transformacije EU koja se ne smije ograničiti na zemlje članice EU već na istim principima i projektima uključiti susjedne zemlje, a posebno države zapadnog Balkana.

Nakon skupa Lagumdžija je u New Yorku održao sastanake sa predsjednicom Nacionalnog komiteta za američku spoljnu politiku (NCAFP) Suzan Eliot, predsjednicom Robert F. Kenedi Human Rights Keri Kenedi i generalnim sekretarom  NGIC Rovshan Muradovom  u okviru priprema za skupove na visokom nivou koji će tokom septembra biti organizovani na mariginama Generalne Skupštine Ujedinjenjih Nacija.

Svoje sugovornike Lagumdžija je upoznao sa stanjem u regionu i  Bosni i Hercegovini. Besprizorni napadi Milorada Dodika, kako je naveo, na mirovni sporazum i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine neće moći biti zaustavljeni bez odlučnijeg djelovanja međunarodne zajednice. Mada će institucija Visokog predstavnika biti neophodna i u narednom periodu, na žalost njegovim posljednjim odlukama, kojima je kompletirano formiranje vlasti na svim nivoima Bosne i Hercegovine,  značajno su ojačane nacionalističke snage podjela države i društva te doveden u pitanje ukupni sistem vrijednosti potrebnog procesa  euroatlanstkih integracija. Na to je direktno uticala nedopustiva jednokratna intervencija visokog predstavnika koja je kao privremeno rješenje samo ispunila maksimalističke zahtjeve jednonacionalnih stranaka i otvorila put daljoj radikalizaciji političke scene, saopćeno je iz Fondacije "Društva zajedničkih vrijednosti". 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 10

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...