MARINA PENDEŠ OTKRILA ČOVIĆEV PLAN: „Godinama se uzurpira pozicija koja pripada hrvatskom narodu, sada je to vrijeme iza nas…“

Pendeš je komentirala i odlazak dugogodišnjih političkih partnera iz SDA u opoziciju.

  • Politika

  • 01. Maj 2023  01. Maj 2023

  • 7

Formiranje nove vlade Federacije Bosne i Hercegovine nakon intervencije visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Christiana Schmidta i dalje je u centru pažnje domaće javnosti.

Marina Pendeš, izaslanica HDZ-a BiH u državnom Domu naroda, govorila je za RTV HB, neformalno stranačko glasilo Čovićevog HDZ-a, te otkrila planove stranke u narednom periodu.

-Jako je bitno da u FBiH postoji stabilnost. Nakon izbora nove vlade slijede izbori vlada i na kantonalnim razinama, kazala je Pendeš, te dodala:

-Smatram da je jako bitno što je u petak razotkrivena nakana pojedinih stranaka koje su blokirale Bosnu i Hercegovinu. Nismo u potpunosti zadovoljni što je visoki predstavnik morao donijeti tu mjeru, ipak je trebalo malo više povesti računa da se dođe do kompromisa, kazala je ona.

Pendeš je komentirala i odlazak dugogodišnjih političkih partnera iz SDA u opoziciju.

-Razumljivo je da je teško biti opozicija, a isto tako pošteno je priznati i poraz.

Govoriti da se narušava legalitet i legitimitet, u ovom slučaju bošnjačkog naroda, a već godinama se uzurpira pozicija koja pripada hrvatskom narodu, osobe koja je izabrana legalno, ali nije legitimni predstavnik (Željko Komšić, op. „SB“), onda se postavlja potanje kakva su to mjerila. Mislim da je to nešto što je iza nas. Očekujem da ćemo uskoro sjesti i nastaviti raditi na izgradnji BiH, države tri konstitutivna naroda i nacionalnih manjina i urediti državu po mjeri svakog čovjeka, kazala je Pendeš, najavivši skori početak razgovora o izmjeni Izbornog zakona BiH.

Pendeš je komentirala i rad Vijeća ministara BiH.

-Gospođa Krišto je jasno definirala što su prioriteti, mislim na onih 14 prioriteta za pristupanje EU. Očekujem da će kroz parlamentarnu proceduru ti zakoni biti upućeni na usvajanje, kazala je Pendeš.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...