PROFESOR ŽARKO KORAĆ: "Crna Gora postala parče Irana u Evropi, formiranje vlade sa njenom zakletvom u manastiru, podsjeća na srednji vijek"

Zato, prema njegovim riječima, ne čudi da se crkva, koja uzgred ima sjedište izvan Crne Gore, pojavljuje kao institucija od najvećeg značaja za većinu građana Crne Gore.

  • Regija

  • 01. Maj 2023  01. Maj 2023

  • 0

Nedavno sprovedeno istraživanje agencije Damar u Crnoj Gori pokazalo je da građani najviše vjeruju crkvi, dok najmanje povjerenja uživaju političke partije. Veliko nepovjerenje građana u partije ne čudi, jer smo godinama unazad navikli da političari govore jedno a rade drugo, zabrinjava porast povjerenja u vjerske zajednice što udara u same temelje države kao građanske i sekularne

Za profesora i sociologa Žarka Koraća ovakav rezultat istraživanja nije ništa novo, jer kako kaže, naša društva u regionu u takvim istraživanjima skoro po pravilu pokazuju da građani najviše vjeruju crkvi i vojsci.

“Da bi razumjeli taj rezultat, važno je znati da u zapadnim društvima kao odgovor na to pitanje pojavljuje se porodica na prvom mestu, zatim bliski prijatelji, pa često ljudi sa kojima radite", kaže Korać i dodaje da je velika je razlika u tome kome najviše poklanjate povjerenje između našeg regiona i ostatka Evrope.

Kako kaže, neki sociolozi to tumače historijskim okolonostima, kasnim stvaranjem moderne države i vjekovnim oslanjanjem na sile izvan društva koje bi trebale da te štite.

Ali, Korać tvrdi, da je to i posljedica izrazito autoritarne svijesti koja u pokornosti institucijama vidi poželjan način života.

“Crna Gora je ušla svojim litijaškim pokretom u gotovo teokratsku fazu, i premda ima formalno sve institucije moderne države, formiranje vlade sa njenom zakletvom u manastiru, podsjeća na srednji vijek. To je jedinstven primjer u Evropi", kaže Korać.

Zato, prema njegovim riječima, ne čudi da se crkva, koja uzgred ima sjedište izvan Crne Gore, pojavljuje kao institucija od najvećeg značaja za većinu građana Crne Gore.

“Ona je danas u Crnoj Gori potpuno svetovna institucija, direktni učesnik političkog života, što Crnu Goru predstavlja kao parče Irana na tlu Evrope”, zaključuje Korać, prenosi Antena M.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...