HAJDUKOV ČUVENI NOGOMETAŠ VILSON DŽONI: "Ne volim Tita jer nije volio katolike"

Uzburkao je javnost jer je ispričao da nije igrao na Svjetskom prvenstvu 1974. godine samo zato što se identifikovao kao Hrvat i katolik

  • Sport

  • 01. Maj 2023  

  • 2

Čuveni jugoslovenski nogometaš Vilson Džoni, koji je ostavio dubok trag igrajući za Hajduk, uzburkao je javnost jer je ispričao da nije igrao na Svjetskom prvenstvu 1974. godine samo zato što se identifikovao kao Hrvat i katolik, odnosno nije propuštao priliku da se prekrsti na utakmicama.

Nogometaš iz Splita, čiji su korijeni iz Prizrena, nastupio je tek četiri puta za najjači tim bivše Jugoslavije, a tvrdi da zna i zašto.

"Hajdukov predsjednik Tito Kirigin me tada prevario. Selektor Miljanić je uoči tog Svjetskog prvenstva 1974. godine već bio najavio: 'Ako se neko od reprezentativaca povrijedi, pozvat ću Džonija'. I povrijedio se bio desni bek Krivokuća iz Crvene zvezde, i meni već u Hajduku čestitaju na pozivu u reprezentaciju, a ono odjednom umjesto mene pozvan Peruzović. To je išlo od Tita Kirigina...", poručio je Džoni u intervjuu za Večernji list.

Istakao je da zna zašto je predsjednik Hajduka tada favorizovao Peruzovića umjesto njega, ma koliko suludo zvučalo da predsjednici klubova "kroje spisak" za Svjetsko prvenstvo.

"Zato što sam Hrvat i što bih se uvijek prekrstio na svakoj utakmici, a Peruzović ne. Niko osim mene to tada nije radio na utakmici. Jednom mi je Tito Kirigin kazao da neću više igrati za Hajduk budem li još jednom to napravio na utakmici. Rekao sam mu da uvažavam njegovo mišljenje, ali da nema pojma zašto to radim. Pitao me zašto, a ja sam mu objasnio: 'Zato da mi Bog da zdravlja da se ne povrijedim i da Hajduk pobijedi!' Kad sam mu to rekao, umuknuo je", dodao je.

Nedugo nakon toga Džoni je "ujeo" za srce navijače Hajduka pošto je prešao direktno u redove Dinama, a onda je proglašen za najboljeg jugoslovenskog igrača 1978. godine, da bi potom bio još u Schalkeu. Nakon karijere je radio kao skaut, a poznato je da nije trpio bilo kakav autoritet pa čak ni Josipa Broza Tita.

"Tito je bio u mojoj kući na kafi! Mi smo jednom, u povodu naslova prvaka, mislim 1971. godine, bili pozvani u njegovu vilu u Splitu na prijem. On nas je tada počastio, a ja sam mu prišao i rekao: 'Druže Tito, evo ja živim prekoputa pa dođite sutra kod mene na kafu'. I bome je došao!", rekao je Vili i dodao da nije volio predsjednika SFRJ i pozvao ga je iz pristojnosti.

"Ne možemo reći da je bio hajdukovac jer, iako je volio Hajduk, volio je on i druge klubove. Zašto ga nisam volio? Zato što sam volio i volim Hrvatsku, i katolike, a on to nije volio. Bio je jugoslovenski nastrojen, to su bila takva vremena", rekao je Džoni.

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...