ANA BRNABIĆ U MOSTARU O "OTVORENOM BALKANU": “Molim sve iz BiH da razmisle o uključivanje u inicijativu, to nema veze sa..."

Ana Brnabić je u svom obraćanju kazala kako je Srbija i ove godine došla u Mostar sa zavidnom privrednom delegacijom.

  • Vijesti

  • 02. Maj 2023  02. Maj 2023

  • 4

U Mostaru je danas svečano otvoren Međunarodni sajam privrede i na njemu će se predstaviti više od 700 izlagača iz 30 zemalja. Svečanom otvaranju sajma prisustvovala je i Ana Brnabić, premijerka Srbije, prenosi N1.

Ana Brnabić je u svom obraćanju kazala kako je Srbija i ove godine došla u Mostar sa zavidnom privrednom delegacijom.

“Srbija ima 14 privrednih subjekata iz raznih sektora i industrija. Dolazim sa pojačanjem iz Narodne skupštine Republike Srbije. Sa mnom je i narodni poslanik Milimir Vujadinović. Moram da kažem da čitava ova delegacija pokazuje koliki mi značaj pridajemo ovom sajmu, ali i koliko pridajemo značaj našem odnosu sa Bosnom i Hercegovinom kao i čitavim regionom”, kazala je Brnabić.

Potom je istaknula kako je jučer imala jako značajan sastanak i sa premijerom Hrvatske, Andrejom Plenkovićem.

“Imali smo jako dobar razgovor. Nadam se da ćemo nastaviti ovim putem, da razvijamo miran, stabilan Balkan za sve naše građane i privrednike. U nastavku ću kazati nekoliko značajni primjera koji su meni upečatljivi, a govore o našim potencijama. Primjera radi, u posljednjih deset godina je udvostručena bilateralna razmjena između BiH i Srbije. Samo u 10 godina smo uspjeli da podignemo razmjenu za puta dva. Srbiji je BiH drugi izvozni partner. Prvo ide Njemačka, pa onda BiH. I kao treći podatak možemo istaknuti da je Srbija BiH treći izvozni partner. Samo kada pogledate ova tri parametra potpuno vam je jasno koliko smo jedni drugima važni i koliko je bitan naš potencijal”, kazala je Brnabić.

Premijerka Ana Brnabić kaže da je činjenica da smo upućeni jedni na druge te se još jednom zahvalila na pozivu.

“Rezultat ovog sajma će biti još bolji rezultati za naredne godine. Rezultati u 2022. godini bili su odlični. Za 33 posto je skočila međusobna razmjena, izvoz iz BiH u Srbiju je skočio za 40 posto. Mostarski sajam je igrao važnu ulogu u tome”, istaknula je.

Na kraju svog obraćanja osvrnula se i na inicijativu “Otvoreni Balkan”.

“Molim sve iz BiH da razmisle o uključivanje u inicijativu “Otvoreni Balkan”. To nema nikakve veze sa politikom, osim što će smanjiti tenziju. Dobro bi nam došla veća uključenost i Crne Gore. Ta inicijativa govori o otvaranju granica, potpunom protoku ljudi, kapitala i usluga. O različitim inspekcijama koje su potpuno usklađene, da obezjedimo i da naša privreda i naši ljudi imaju veći benefit od naše saradnje”, zaključila je Brnabić.

Podsjetimo, predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto susrela se danas Anom Brnabić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...