NERMIN OGREŠEVIĆ DIREKTNO: "Vlada je nametnuta; Čović je vladar FBiH, a mi smo statisti"

Ogrešević smatra da ćemo biti u krizi kao pravna država ukoliko Tužilaštvo nije privelo i saslušalo svakoga ko je javno iznio da zna da je neko nekome nudio novac.

  • Politika

  • 02. Maj 2023  02. Maj 2023

  • 8

Čović je vladar Federacije, Dodik glavni baja u RS-u, a mi smo statisti. Schmidtovima odlukama na Ustav Federacije nije izabrana već nametnuta Vlada Federacije, kaže za Mrežu Nermin Ogrešević, predsjednik NES-a.

Ogrešević govori i o nemoralnim ponudama, milionima koji su se nudili za ruku više ili manje u federalnom Parlamentu. O Trojki, Isaku, Uzunoviću, SDA, Dodiku i Čoviću.

Kaže da je visoki predstavnik isključivo donio odluku i da je tom odlukom imenovana Vlada.

"Ona nije imenovana po odredbama Ustava pošto je visoki predstavnik suspendirao Ustav tako da su u pravu oni koji kažu da je ovo oktroirana Vlada, presedan i izrazito nedemokratski čin. Očito je da oni koji su prihvatili ovakav model žele da javnost dezinformišu i mislim da stvari treba nazivati pravim imenom - ovo je nametnuta Vlada gdje se ne poštuje Ustav. Mi smo insistirali da nećemo biti dio takve Vlade upravo iz razloga da, ako su potrebne izmjene Ustava, onda da se borimo za kvalitetne izmjene koje će značiti demokratski iskorak. Naravno da smo očekivali da će i stranke Trojke razumjeti taj trenutak i da će nam se pridružiti u tom stavu, da ne dođemo u ovu situaciju."

Naglašava da je ovo alarm za sve bosanske snage.

"Alarm za Bosnu jer mi možemo konstatirati da najmanje 2/3 Kluba Bošnjaka ne bi podržalo ovu Vladu. To je 16 sigurno u ovom trenutku zastupnika pa prema tome visoki predstavnik je morao voditi računa o tome kakvu poruku šalje. Alarm je zato što nam se dešavaju ovakve intervencije, a narod, građani, većinom, prvo su oči uprte u Dodika. Pa i Čovićevo oživljavanje u zadnjem periodu, pa ta koalicija Dodik-Čović i naravno da su građani očekivali da fokus bude na tome. Sve nas zanima kako zaustaviti apsolutizam Milorada Dodika jer za njega ne važi ni zakon, novcem radi šta hoće, antidejtonski djeluje, uznemirava javnost i stvara atmosferu sukoba. Nikad ne znaš kad će se šta desiti."

Ogrešević ističe da ih zanima cjelokupni kontekst Bosne i Hercegovine.

"Ako pričamo o Ustavu i ustavnim promjenama i kvalitetnom uređenju države i sprovođenju presuda Evropskog suda za ljudska prava, onda moramo pričati o oba entiteta i o nadležnosti države. Ne može se Ustav svesti na jedan entitet, jedan narod i onda na kraju na jednu stranku. I u tom kontekstu ja nisam zadovoljan što je tako uzak zahvat bio. Mi u principu kad pogledamo sve stvari, mi se Bosanci malo pitamo u ovoj državi. u Republici Srpskoj SNSD, odnosno prosrpske stranke imaju apsolutnu dominaciju, druga dva konstitutivna naroda i Ostali nemaju značajne mehanizme. U Federaciji HDZ je taj oko kojeg se mi trebamo okupljati. Ja kao predsjednik jedne od stranka, kao predstavnik građana osjećam da je trenutak kad mi trebamo reći da se mi u svojoj državi vrlo malo ili nimalo pitamo oko strateških stvari i da mi trebamo biti svedeni na skupinu koja treba da bude zadovoljna što je živa. Ako ćemo se mi Bosanci i Bošnjaci zadovoljiti s tim da je za nas vrhunsko dostignuće da nas više ne ubijaju i da ćutimo, ja mislim da je to početak propadanja ove države i da je to naš kraj. Isto tako, dosadašnja politika popuštanja je pokazala da ne daje rezultate. Vidimo da su i raniji predstavnici u vlasti popuštali konstantno kroz razne segmente. Mi samo hranimo sve veće i veće apetite neprijatelja ove zemlje i oni nikad neće biti zadovoljni da BiH bude uspješna zemlja i da Bosanci budu politički faktor."

Moramo se izboriti da se pitamo nešto u svojoj vlastitoj zemlji

Smatra da visoki predstavnik možda ne bi reagovao da je na mjestu Refika Lende bila Lidija Bradara.

"Ali sam siguran da Lidija Bradara ne bi dala saglasnost za takvu Vladu. Po postojećim odredbama Ustava oni imaju takve nadležnosti. Tako da argumentacija koju Trojka ističe na način da ima parlamentarna većina pa da to treba poštovati nije utemeljena. Ovdje se stvari prešućuju. Znači oni koji su pristali da budu u vlasti pristali su na ova neprincipijelna rješenja. Ja naše stanje doživljavam da smo mi kao žabe koje su u ledenoj vodi koja se postupno zagrijava i kuha se, a mi ne znamo da ćemo biti skuhani. I zato smo mi izašli iz toga jer smo vidjeli da ne postoji volja da mi budemo uključeni u proces izmjene Ustava i da svi damo kvalitetna rješenja. Mi nismo mogli, nismo htjeli pristati na ta rješenja, naročito Neumske zahvate na Ustav. Ima taj princip da se riješi u Federaciji, pa ćemo RS. Međutim, stvari se mijenjaju iz dana u dan i mislim da mi Bosanci prije svega moramo sagledati sebe same, svoje vlastite snage, moramo preispitati svoju volju da li smo zaista spremni da se u miru, političkim sredstvima i svojim angažmanom borimo za našu državu. U konačnici '92. ali i neki drugi događaji su pokazali da se mi, prije svega, moramo osloniti sami na sebe."

Navodi da je ovo trenutak kada se treba mijenjati pristup i boriti se za strateške stvari poput državne imovine i Ustava.

"Moramo se izboriti da se mi moramo pitati nešto u svojoj vlastitoj zemlji. Dio odgovornosti za stanje o kojem govorimo snose i oni koji su bili u vlasti. Znači SDA snosi zasigurno dio odgovornosti, ne može od nje pobjeći. Ja sam sugerirao i ranije da se moramo okupiti oko strateških stvari. Očito su oni iz pragme, i dnevnopolitičke i stranačke, zamišljali stvari na način da oni trebaju imati monopol i ključnu ulogu, biti najjači i biti uvijek u vlasti. Ali je to sada iza nas. Možemo reći u ovom trenutku da u Predstavničkom domu i po broju glasova gotovo 2/3 zastupnika probosanskih stranaka je protiv ove vlasti. 2/3 je u Klubu Bošnjaka pa prema tome mislim da će se sad otvoriti taj proces okupljanja oko strateških stvari. Ne vjerujem da bi mi trebali biti ta generacija '23. da ćutimo i da ne pokažemo malo hrabrosti, djelić one hrabrosti koju smo pokazali devedesetih godina."

Na pitanje ko je davao milione za glas odgovara:

"Ja zaista ne mogu znati šta je od raznih optužbi istina. Ima tu očito puno i neistine. Ono što znam je da su preko noći određeni zastupnici mijenjali mišljenje da podrže ovu Vladu. A visoki predstavnik je donio izmjene Krivičnog zakona sa odgodom od osam dana. Očito da se to neće odnositi na ovaj period imenovanja. Očito je dat vakuum, bar ga ja tako shvaćam."

NES i SBiH nisu tu radi funkcija

Ogrešević smatra da ćemo biti u krizi kao pravna država ukoliko Tužilaštvo nije privelo i saslušalo svakoga ko je javno iznio da zna da je neko nekome nudio novac.

"Ali to će biti još jedan argument više da smo u velikom problemu."

Kaže da je kada sin glasa za oca za ministra u javnosti neprihvatljivo, neprimjereno.

"A u ovoj situaciji političke korupcije i trgovine jer jedan zastupnik-jedno ministarstvo, većina je od 50 pa da bi svaki zastupnik po toj računici imao ministarstvo treba 50 ministarstava, ali očito je to bilo u funkciji plaćanja parlamentarne većine. Ružna je poruka, neodrživo je moralno zaista da se to dešava. Trojka koristi kao argument sve ono zbog čega je napadala druge, SDA prije svega. Mi gledamo to na takav način, teško je to braniti, i za manje stvari nas bi napali svi. Ali eto, oni su očito sa pozicije sile, želje, pomoći, jake logistike, osjećaju se snažnim i željeli su to da završe. Zato mi nismo sa njima jer nismo željeli biti nametnuta vlada."

Govoreći o Kenanu Uzunoviću kaže da Tužilaštvo treba ispitati njegove navode da mu je neko nudio "milion pa dva da ne glasa za ovu Vladu".

"To je vrlo ozbiljna optužba, s tim se ne izlazi tako lako. Još je on rekao da zna ime, treba to reći Tužilaštvu i da se to izvede do kraja. Ako to ne uradi javnost mu ne treba vjerovati. Za mene su to vrlo opasne stvari i on mora reći ime i prezime. Međutim, jedno govore, drugo rade. Ipak za mnoge je funkcija i novac nešto što im promijeni adrenalin, dolaze u neku drugu dimenziju sebe samoga. Ako ćemo se boriti za ovu državu mi moramo imati one koji nisu osjetljivi na novac jer država se ne može prodavati. Nažalost mnogi su rasprodavali državne interese."

Naglašava da NES i SBiH nisu tu radi funkcija.

"Nismo željeli biti dio Vlade koja će biti imenovana suspenzijom Ustava i odlukom visokog predstavnika na 24 sata. To je neki vid državnog udara i pitanje je da li visoki predstavnik uopšte ima pravo da suspendira Ustav. Nismo željeli da nas ljudi zovu izdajnicima. Oni žele da relativiziraju taj trenutak i da nama otmu moralnu dimenziju. Moramo imati moralnu dimenziju, ko je moralni probjednik i ko je u pravu, ko nije. To moramo raspraviti do kraja. Kad smo mi pokrenuli proceduru u Parlamentu da mijenjamo Ustav onda predstavnici Trojke su rekli da nisu za kratkoročna rješenja. Onda su imenovani ne kratkoročnim rješenjem, nego suspenzijom Ustava."

Neću se pomiriti da budem statista

Naglašava da ne priznaje ovu Vladu te da razmišlja da pokrene inicijativu da visoki predstavnik povuče svoje odluke.

"Nećemo mirno gledati ovo što se dešava. Borit ćemo se za sve ono što je dobro za državu, bilo ko da to predloži. Svaki oblik manipulacije građanima i pravdanje loših odluka i pretvaranje loših odluka u dobra rješenja, mi ćemo se boriti protiv toga."

Ogrešević smatra da je, na neki način, ovim odlukama visoki predstavnik Federaciju isporučio Zagrebu.

"Ključna figura je HDZ oko kojeg se okuplja većina, a zasigurno da Zagreb ima uticaj. U Federaciji HDZ ima veliku moć, Ustav mu je omogućio, naročito ove sada izmjene Schmidtove. U principu oni su vladari, oni se pitaju. Čović nam je glavni u Federaciji, Dodik je glavni baja u RS-u i oni se zajedno pitaju u državi. Mi smo tu statisti. Ja se neću pomiriti da budem statista."

"Schmidt vjerovatno misli da je Dodik nešto posebno jak, a postao je jak na kriminalnim osnovama. Nabildao je mišiće da mu se faktički očito boje suprotstaviti, jer on ni ne priznaje visokog predstavnika. Naravno tu je geopolitika, tu je Srbija, Rusija itd. Mi Bosanci nemamo u toj našoj borbi da ne budemo gosti u svojoj državi tako jake prijatelje", zaključio je Ogrešević za Mrežu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...