ŠTA SE DEŠAVA U VUČIĆEVOJ SRBIJI: Učenik iz Vojvodine htio da ponovi Kostin krvavi pir - "Odmah smo zatvorili školu" (FOTO)

Vučić govori o tragediji koja se jutros oko 8.40 dogodila u školi na Vračaru kada je Kosta Kecmanović (14) ubio 8 učenika i jednog radnika obezbjeđenja, a ranio šest đaka i nastavnicu.

  • Regija

  • 03. Maj 2023  

  • 1

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je na konferenciji za novinare "da ne smijmo dozvoliti da nam se današnji događaj u Osnovnoj školi 'Vladislav Ribnikar' iskopira, kako nam je rekao ne treba nam novi Andreas Breivik", a otkrio je da je već danas odmah jedan učenik u Vojvodini prijetio da će počiniti isto.

"Reagovali smo promptno, zatvorili školu, odveli dijete na razgovore", kazao je Vučić na konferenciji za novinare na kojoj govori o današnjem krvavom piru u školi na Vračaru.

Vučić govori o tragediji koja se jutros oko 8.40 dogodila u školi na Vračaru kada je Kosta Kecmanović (14) ubio 8 učenika i jednog radnika obezbjeđenja, a ranio šest đaka i nastavnicu.

Kako je do detalja objasnio načelnik beogradske policije Veselin Milić, maloljetni Kosta Kecmanović je mjesec dana planirano za izvršenje. K.K. je u dužem vremenu to planirao, motiv nije saopćio. Vatreno oružje uzeo je iz očevog stana i donio sa četiri molotovljeva koktela

"Nijemi smo pred ovom tragedijom. Ogromna ljudska tragedija. Jutros oko 8.40 sati dežurnu službu PU za Beograd pozvala je Jovanović Ivanka, pomoćnica direktora, prijavila je da je u školu ušlo dijete sa vatrenim oružjem, i da nasumično puca. Odmah su upućene patrole policije. Nakon toga je u 8.42 pozvalo N. N. lice i predstavilo se kao Kosta Kecmanović i rekao da je upucao više lica. Doalskom policije na lice mjesta, utvrđeno je da je došlo do upotrebe vatrenog oružja od strane dječaka koji je i pozvao našu službu. Osam učenika je stradalo 7 djevojčica i jedan dječak", rekao je Milić.

Dodao je da je dvoje djece životno ugroženo.

"Odmah nakon navedenog događaja na licu mjesta smo lišili počinioca. Pronađeno je i oružje kojim je izvršeno krivično djelo i četiri molotovljeva koktela. Imao je spisak djece koje je planirao da likvidira. Motiv još nije utvrđen. Niti nam je rekao. Izabrao je iz razloga što je učionica historije bila blizu ulaza u školu, ap rvi čas imalo je njegovo odjeljenje VII/2. Pištolje je uzeo iz stana svoga oca. Ostavio ih je u torbu koju je pripremio i ponio četiri molotovljeva koktela. Po dolasku u školu odmah je pucao u radnika obezbjeđenja, nakon toga se okrenuo ka djeci koja je bila dežurna i pored nje koja je stajala za stolom, i jednoj koja je stajala pored klavira, pucao ka njima i lišio ih života", dodaje.

"Zatim je nastavio ka učionici historije, usput zamijenio okvir i pucao ka učiteljici, i ostalim učenicima. Zatim izlazi iz učionice, odlazi do dvorišta škole, vadi okvir, baca ga, i poziva policiju. On je izjavio da je sam ovo planirao. Ovo je spisak djece koji je planirao da likvidira. Sam je radio plan ulaza i izlaza u školu i kako je sam rekao odredio prioritetne mete. Skica izgleda kao iz neke video igrice ili horor filma, što ukazuje da je detaljno po razredima škole planirao kako da uđe u koju učionicu i kako koje dijete da likvidira i po kom broju - iz VII/2, VIII/4, VI/4, VIII/2, VII/4 i VII/3, i to po broju po broju 1,4, 2, 6 i 6... Odredio je prioritetne mete. Kako koje dijete likvidira i po kom broju. Koga će iz kog razreda da likvidira imao je brojeve", rekao je Milić na konferenciji za medije.

Rekao je da je bio na hiljade uviđaja a da je ovo je u srbijanskom društvu nezapamćeno. Istakao je da je pitanje za cijeli sistem šta treba da uradimo da spriječimo slično.

"Otac dječaka je uhapšen danas", kazao je ministar policije Bratislav Gašić. Kako je naveo, otac je izjavio da su oba pištolja bila zaključana u sefu pod šfrom ali očigledno da je dijete imalo šifru.

Povređena djeca nalaze se u Univerzitetskoj dječijoj klinici u Tiršovoj i u Urgentnom centru UKC Srbije. Dvoje djece je ugroženo, djevojčica koja je pogođena u glavu i koja je operisana, i dječak koji je u UC.

Zbog ove tragedije proglašena je trodnevna žalost od petka, 5. maja do nedjelje, 7. maja.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...