ERDOGAN GOVOROM ZAPREPASTIO SVE: Turski predsjednik na skupu u Istanbulu opoziciju nazvao….

Na skupu u Istanbulu, predsjednik je apelirao na svoju konzervativnu muslimansku biračku bazu.

  • Evropa

  • 08. Maj 2023  08. Maj 2023

  • 2

Turski predsjednik Tayyip Erdogan nazvao je opoziciju "pro-LGBT" na skupu u Istanbulu u nedjelju, pojačavši retoriku protiv svojih protivnika sedam dana prije izbora za koje se očekuje da će biti tijesni.

Turska bi trebala održati predsjedničke i parlamentarne izbore 14. maja, a ankete pokazuju da se Erdogan suočava s najvećim izbornim izazovom u svoja dva desetljeća na vlasti.

Na skupu u Istanbulu, predsjednik je apelirao na svoju konzervativnu muslimansku biračku bazu.

- AKP stranka i druge stranke u našem savezu nikada ne bi bile pro-LGBT, jer je porodica za nas svetinja. Pokopat ćemo one koji su pro-LGBT u glasačkoj kutiji, rekao je okupljenima.

Erdogan je posljednjih godina pooštrio svoju retoriku protiv LGBT zajednice, često nazivajući članove "devijantima". U nedjelju je također napao svog ključnog izbornog suparnika Kemala Kilicdaroglua, koji je na čelu glavnog opozicionog saveza.

- Moji ljudi neće dopustiti da pijanci izađu na pozornicu. Moja nacija će dati potreban odgovor 14. maja. Nećemo dopustiti Kilicdarogluu, koji je ruku pod ruku s teroristima, da podijeli našu domovinu, naglasio je turski predsjednik.

Erdogan optužuje Kilicdaroglua da je dobio podršku od zabranjene Kurdistanske radničke stranke (PKK), koja vodi pobunu od 1980-ih u kojoj je ubijeno više od 40.000 ljudi. Turska, Sjedinjene Države i Europska unija PKK smatraju terorističkom grupom.

Opozicija je ranije osudila Erdoganove tvrdnje kao retoriku koja izaziva podjele i opasnu kampanju.

Kamenje na gradonačelnika Istanbula


Na predizbornom skupu u istočnom gradu Erzurumu, uporištu Erdoganove Stranke pravde i razvoja (AKP) demonstranti su bacali kamenje na gradonačelnika Istanbula Ekrema Imamoglua, člana glavne opozicione Republikanske narodne stranke (CHP). Imamoglu je kasnije utvrdio da je u tom događaju ozlijeđeno devet osoba.

Gradonačelnik Istanbula, koji bi postao potpredsjednik ako Kilicdaroglu pobijedi na izborima, obraćao se svojim pristašama s vrha autobusa kada je na njega poletjelo kamenje. Imamoglu je prekinuo govor i napustio mjesto događaja u autobusu.


- Odlazimo zbog vaše sigurnosti", kazao je Imamoglu svojim pristašama, dodajući da će podnijeti krivičnu prijavu protiv guvernera Erzuruma i šefa policije zbog dopuštanja nasilja.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...