RIJETKI ZNAJU, A NE ŽELE PRIZNATI: Znate li na šta upozorava ovaj prometni znak?

Većinu gradiva svakodnevno ponavljamo u praksi, vozeći automobil, motocikl, kamion.

  • Auto

  • 10. Maj 2023  

  • 0

Mnogi od nas sjećaju se autoškole. Većinu gradiva svakodnevno ponavljamo u praksi, vozeći automobil, motocikl, kamion.

Znak u trokutu obrubljenom crvenom bojom je znak križanja cesta iste važnosti. To je upozorenje na raskrsnicu na koju morate propusiti vozila koja vam dolaze s desne strane. Dakle, kada ugledate ovaj znak budite oprezni, na njemu vrijedi pravilo desne strane.

Pravilo desne strane kaže kako je na križanju cesta iste važnosti ili u susretu s drugim vozilom vozač dužan propustiti vozilo koje nailazi s njegove desne strane.

Nadalje, pravilo prema kojem je vozač vozila koje skreće ulijevo dužan propustiti vozilo koje, dolazeći iz suprotnog smjera, zadržava smjer svojeg kretanja ili skreće udesno, osim ako postavljenim prometnim znakom nije drukčije određeno. U kompletu sa svakim pravilom dolaze i iznimke, tako postoje i iznimke od ova dva gore navedena pravila prema kojem je na raskrsnici ili pri susretu s vozilom koje se kreće po tračnicama vozač dužan propustiti takvo vozilo bez obzira na to s koje strane dolazi, osim ako postavljenim prometnim znakom nije drukčije određeno.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...