EDHEM BIČAKČIĆ OTKRIO SADRŽAJ OPORUKE ALIJE IZETBEGOVIĆA: Trojici političara ostavio vođenje države, FBiH i SDA, a među njima nije Bakir Izetbegović

Bičakčić je rekao da je to bio pisani testament koji im je podijeljen i on je otvoren nakon što je Alija Izetbegović imao infarkt, a nakon povratka sa Rimskih sporazuma 1998. godine.

  • Politika

  • 10. Maj 2023  10. Maj 2023

  • 8

Novi predsjednik Sabora Islamske zajednice i bivši premijer Federacije BiH Edhem Bičakčić u večerašnjem Pressingu na N1 je otkrio sadržaj pisane oporuke prvog predsjednika Republike BiH Alije Izetbegovića, a prema kojoj državu je trebao da vodi Haris Silajdžić, Federaciju BiH Ejup Ganić, a SDA Bičakčić.

Bičakčić je rekao da je to bio pisani testament koji im je podijeljen i on je otvoren nakon što je Alija Izetbegović imao infarkt, a nakon povratka sa Rimskih sporazuma 1998. godine.

“Njega je predsjednik napisao, jer se desilo da smo uletili malim avionom svi skupa, i bilo je priče šta će se desiti kad avion padne. I onda je Alija rekao da mora napisati oporuku. I poslije toga više ga nije bilo. Tada nije bilo potrebe da se provede ova oporuka, jer se predsjednik oporavio i vratio se svojim aktivnostima. Poslije toga nije mi poznato da bilo drugih oporuka. Izetbegović je doveo Tihića za predsjednika SDA“, ispričao je Bičakčić.

Smatra da je najveća greška Alije Izetbegovića zapravo Sulejman Tihić.

“Kada me pitaju ima li greška Alije Izetbegovića, ja kažem ima. A to je Sulejman Tihić. On je stranku izokrenuo sa osnovnog puta i poslije su se stvari odvijale kako su se odvijale. On je bio predsjednik stranke duže nego Alija Izetbegovića. I njegova smrt ga je spriječila da bude doživotno. Svi njegovi osnovni postulati i sve devijacije unutar stranke desile su se u tom periodu. Trebalo je stranku vratiti na put Alijin, nakon Tihića, na način kako se Hruščov obračunao sa Staljinom”, istaknuo je Bičakčić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...