POLITOLOG DAVOR GJENERO ZA „SB“: Aleksandar Vučić zna što radi, najzanimljivija je igra što je njegov režim igra s Miloradom Dodikom…

"Umjesto da povuče konzekvence desetljetnog rastakanja ionako skromnih institucija države, tamošnji autoritarni vladar čini upravo suprotno, nastoji nastaviti po starom i ojačati svoju samovlast, čime anomiju samo zaoštrava", kazao je Gjenero za "Slobodnu Bosnu".

  • Politika

  • 14. Maj 2023  14. Maj 2023

  • 2

Politolog Davor Gjenero komentirao je za „Slobodnu Bosnu“ najnovija previranja u glavnom gradu Srbije Beogradu, najavu kontramitinga od strane predsjednika te zemlje Aleksandra Vučića, ali i pozadinu medijskog rata između medija pod kontrolom predsjednika Srbije i UNA TV koja se povezuje s Igorom Dodikom, a zamjera joj se što je izvještavala s mitinga u Beogradu koji je bio usmjeren protiv Vučićevog režima.

-Čitajući ovih dana beogradsku štampu, čini se da je samo jedan autor ispravno dijagnosticirao stanje u kome se našlo tamošnje društvo. Jedino ugledni ekonomski analitičar Miša Brkić u svojoj kolumni u Danasu stanje objašnjava kategorijalnim aparatom Emila Durkheima i govori o anomiji u kojoj društvo više ne može kontrolirati vlast, pa nastaje vakuum u shvaćanju društvenih normi i poštovanju zakona. Umjesto da povuče konzekvence desetljetnog rastakanja ionako skromnih institucija države, tamošnji autoritarni vladar čini upravo suprotno, nastoji nastaviti po starom i ojačati svoju samovlast, čime anomiju samo zaoštrava.

NEZADOVOLJSTVO IZLAZI NA POVRŠINU: Pogledajte nepreglednu kolonu  demonstranata u Beogradu nakon dva masakra (FOTO, VIDEO) | Slobodna BosnaDEMONSTRACIJE U BEOGRADU

Iako mnogi govore o tome da je Srbija u stanju sve sličnijem onome iz vremena Miloševićeva režima i njegova sutona, na kraju devedesetih, ipak je situacija daleko gora. U ono vrijeme postojala je realna socijalna snaga opozicije, postojala je nada dijela građanstva i na koncu, postojala je ta „druga Srbija”, prema kojoj se je Milošević nekoć odnosio s golemom mržnjom, a Vučić danas ne skriva podsmijeh i prezir, kaže Gjenero.

-Danas ta „druga Srbija” nije realna snaga, nema naznake o tome da bi, bilo poštenim izborima, bilo društvenim pritiskom, bila moguća smjena vlasti i vraćanje Srbije onome što je pokušao napraviti Zoran Đinđić, a na svoj je način radio i Boris Tadić – jačanju vladavine prava i izgradnji demokratskih institucija.

Koliko god protesti u Beogradu djelovali snažno, oni su više izraz očaja pristojnih građana te države, nego li njihove političke snage i potencijala da se nešto promijeni. Ne čini se da bi egzistencijalni strah od života u društvu u kome ne postoje zakoni i norme mogao biti okidač za konstruktivne promjene, kao što je to bilo 2000. s Đinđićem i DOS-om.

POLITIČKI ANALITIČAR DAVOR GJENERO NAKON SANKCIJA EU: 'Autoritarna vlast u  Srbiji želi da neuspjeh svoje politike prebaci na druge' | Slobodna BosnaDAVOR GJENERO

Nažalost, čini se da Vučić zna što radi, najavljujući kontramiting i pokretanje zastrašujuće socijalne dinamike u kojoj bi se pokrenulo one kojima je u stanju anomije „udobno”. Problem je što međunarodni akteri nisu primjereno zabrinuti zbog anomije koju je Vučić stvorio u Srbiji i u njihovom špilu karata on je još uvijek onaj na kojeg se igra kao na faktor stabilizacije na Balkanu. Iako je očito da je Vučićeva Srbija zapravo izvoznik anomije i nestabilnosti, kaže Gjenero.

MEDIJSKI RAT NA RELACIJI BEOGRAD - BANJA LUKA

O najnovijim razmiricama na relaciji Beograd – Banja Luka i sukobu Vučićevih medija i televizije koja se povezuje s Dodikovim sinom Igorom o čemu je "Slobodna Bosna" ranije pisala, politolog Gjenero ima jasan stav.

-Najzanimljivija je igra što ju Vučićev režim igra s Miloradom Dodikom. Jasno je da u odnosu gospodara „srpskog sveta“ i kabadahije iz Laktaša postoje problemi, ali se čini da je na djelu svojevrsno „puštanje magle”.

Niti je to što TV Una izvještva s građanskih protesta u Beogradu znak da se Dodik odmiče od Vučića, a približava imaginarnoj „drugoj Srbiji”, niti je surov napad Vučićevih tabloida na Dodika znak da je Vučić stvarno nezadovoljan time što ovaj ne skriva svoje odnose s totalitarnim režimom u Moskvi i tamošnjim diktatorom Vladimirom Putinom, kazao je Gjenero za „Slobodnu Bosnu“.

(M.I.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...