VISOKI NJEMAČKI POLITIČKI ZVANIČNIK MANUEL SARRAZIN: "Christian Schmidt je samostalan. Sam donosi odluke"

"Ako Bosna i Hercegovina konačno bude sposobna da realno djeluje na ovaj proevropski način, onda mislim da bi to bio važan signal. Ali ako bi se to ponovilo, da reforme ne napreduju, to bi naravno bio loš znak".

  • Evropa

  • 14. Maj 2023  

  • 0

"Gospodin Christian Schmidt bi volio da Bosna i Hercegovina i prije svega bošnjačko-hrvatska Federacija postanu djelotvorniji. I želimo da njegove odluke pomognu da se to postigne.

Ako Bosna i Hercegovina konačno bude sposobna da realno djeluje na ovaj proevropski način, onda mislim da bi to bio važan signal.

Ali ako bi se to ponovilo, da reforme ne napreduju, to bi naravno bio loš znak, prenosi Politički.ba.

Lopta je na terenu, sada je na igračima, kako na državnom, tako i na entitetskom nivou", odgovorio je specijalni izaslanik Vlade Njemačke za zapadni Balkan Manuel Sarrazin.

U intervjuu za Die Welt visoki njemački političar nije direktno odgovorio na pitanje da li zvanični Berlin podržava aktivnosti i odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta.

Novinar ovog lista optužio je Schmidta da je "napravio još veći haos" u Bosni i Hercegovini namećući novu Federalnu vladu.

Pitao je Sarrazina šta će visoki predstavnik uraditi kada je u pitanju politički lider bosanskih Srba Milorad Dodik:

"Puno razgovaramo s njim i također blisko sarađujemo s njim, ali on djeluje nezavisno. Sa sopstvenim moćima. Činjenica da se većina u federalnom parlamentu uspjela dogovoriti o ponovnom formiranju vlade nakon višegodišnjeg zastoja je u početku ohrabrujući znak", rekao je Sarrazin.

Novinar je konstatirao da je Dodik najistureniji igrač Putina ne samo u regionu zapadnog Balkana:

"Da, Rusija je posljednjih godina dosta uložila u određene ličnosti na Balkanu", uzvratio je Sarrazin.

Osvrnuo se ne samo na utjecaj Rusije, već i Kine u našem regionu:

"Mislim da Kina vrlo dobro razumije zašto je zapadni Balkan od strateškog značaja u Evropi. Možda bismo toga u Njemačkoj trebali češće biti svjesni i sami pogledati kartu. Šest zemalja zapadnog Balkana nalaze se u sredini Evrope i po mnogo čemu su nam veoma bliske. Zato smo mi kao savezna vlada toliko posvećeni tome. Čvrsto sam uvjeren da Kina nije zainteresirana za ovaj region zbog zapadnog Balkana, već zbog njegove strateške lokacije i izgleda za članstvo u EU. I zato se konačno moramo suočiti s debatom o tome kako zemlje mogu brzo ući u EU čim ispune uslove", istakao je specijalni njemački izaslanik.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...