NAPAD JE NAJBOLJA ODBRANA: Umjesto izvinjenja patrijarha zbog vrijeđanja žena, Porfirije prijeti građanima - "Neće vam biti dobro ako..."

Samo dan nakon što je u javnost procurio snimak patrijarha Porfirija u kom govori o „senzitivnom jeziku“, Srpska pravoslavna crkva oglasila se objavljivanjem njegovog teksta pod naslovom „Nemojte da proterujete veru iz škola“.

  • Regija

  • 15. Maj 2023  

  • 4

"Plakao bih, vrištao bih od muke, kad vidim jadnicu koja menja teze, pa kaže: A zašto nisu brinuli o ženama, žene su ugrožene'. Pa jesu ugrožene, svi smo ugroženi od tebe, bre, bedo jedna", samo su neke od reči patrijarha Porfirija dok je govorio o "senzitivnom jeziku" u snimku koji se nedavno pojavio na društvenim mrežama.

Besjeda koju je izgovorio na svečarskoj gozbi dok ga je neko od prisutnih snimao, izazvala je brojne burne reakcije. Oglasili su se i povjerenica za zaštitu ranopravnosti Brankica Stanković i bvša ministrica Zorana Mihajlović, kao i predsjednica Udruženja „Mame su zakon“ Tatjana Macura. 

I umjesto da se javnost umiri makar kratkim obrazloženjem poglavara Srpske pravoslavne crkve o sramnom video klipu, dobilii smo, kako piše Nova.rs, potpuno suprotno – prijetnje, i to lično od patrijarha.

Samo dan nakon što je u javnost procurio snimak patrijarha Porfirija u kom govori o „senzitivnom jeziku“, Srpska pravoslavna crkva oglasila se objavljivanjem njegovog teksta pod naslovom „Nemojte da proterujete veru iz škola“. Patrijarh je u tom tekstu pozvao na slogu i molitvu, ali je i, kako piše, ukazao na mnogobrojne napade na Srpsku Pravoslavnu Crkvu. On je, između ostalog, rekao i sljedeće:

„Čujemo i da je crkva kriva i za nasilje nad ženama. Nemojte to činiti, zato što ćemo vam odgovoriti. Neće vam biti dobro ako vam budemo odgovarali, zato što će svi videti da ste manipulisali i lagali“, piše u njegovom tekstu koji je objavljen na sajtu Srpske Pravoslavne Crkve.

Inače, patrijarh srpski Porfirije juče je na bogoslužbenom početku zasjedanja Sabora, samo dan nakon sramnog video klipa u kom vrijeđa žene, rekao da su se arhijereji okupili da daju „odgovor na izazove i zbivanja, ali uvek sa istim ciljem – da svedoče reč Hristovu“.

To je bilo njegovo prvo obraćanje nakon skandala u kom se našao. Već danas, patrijarh je ponovo izazvao buru na društvenim mrežama, što se može vidjeti po tvitu koji se velikom brzinom širi po internetu.

Brankica Stanković: Duboko ponižavajuće i uznemirujuće riječi u ovim teškim trenucima 

Brankica Janković, povjerenica za zaštitu ravnopravnosti, povodom govora patrijarha Porfirija, navela je da su „duboko su ponižavajuće i uznemiravajuće reči koje su se pojavile u javnom prostoru, kojima se žene nazivaju bednicama i jadnicama, posebno jer ih izgovara patrijarh SPC. Dodatno zabrinjava što takve reči dolaze u trenucima izuzetno teškim za naše društvo, u kojima smo se suočili sa dve velike tragedije i kada nam smrtno stradaju najranjiviji u društvu – deca i žene. U danima tuge i bola, i kada brojimo 18. ženu žrtvu porodičnog nasilja, i dok su žene izložene raznim oblicima diskriminacije, nasilju i agresiji, najmanje što se očekuje od svih nas je da imamo svest o težini i odgovornosti za izgovorene reči“, navodi povjerenica u objavi na Facebooku.

Duboko su ponižavajuće i uznemiravajuće reči koje su se pojavile u javnom prostoru, kojima se žene nazivaju bednicama i...

Objavljuje Poverenik za zaštitu ravnopravnostiSubota, 13. svibnja 2023.

Zorana Mihajlović: Ubijene su žene samo zato jer su žene

Bivša ministrica rudarstva i energetike Zorana Mihajlović podsjetila je patrijarha na osjetljiv položaj žena u Srbiji.

„Vaša Svetosti, još jednom da Vas podsetim, da je u poslednjih 15 godina u partnerskom/porodičnom nasilju ubijeno 350 žena, samo zato jer su žene, a stotine dece ostalo je bez majki… Ili da podsetim da je od početka godine, za 4,5 meseca ubijeno 18 žena – da li je to signal za ujedinjenje? Ili ćemo govorom mržnje da podstičemo nasilnike da su Bogom dani da ženama oduzimaju zivote?!??“, napisala je ona.

Mihajlović je primjetila da „Porfirije očigledno, nema problem da koristi rodno senzitivan jezik kada govori o ženama kao jadnicama i bednicama, već je teže kad žene treba da nazove naučnicama, profesorkama i predsednicama“.

Takođe, i predsednica Udruženja "Mame su zakon" Tatjana Macura nije mogla da sakrije razočaranje zbog patrijarhovih riječi, te je poglavara SPC oštro osudila u jutarnjem programu na televiziji „Nova S“.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...