KOD DODIKA KAO U SJEVERNOJ KOREJI: Igor Crnadak u nevjerici - "Ovo još jedan tragikomičan dokaz gdje živimo..."

U entitetskoj opoziciji kažu da situacija kada Vlada nabavlja rakiju predsjednika RS-a - nije normalna.

  • Vijesti

  • 18. Maj 2023  

  • 0

Vlada RS-a odlučila je da nabavi rakiju koju proizvodi porodica entitetskog predsjednika Milorada Dodika. Riječ je je o 420 flaša - 180 flaša Đedove rakije i 240 flaša Krajiške ljepotice. Dodiku nema ništa čudno u tome da institucije entiteta na čijem je čelu kupuju njegovu rakiju. Zna i razlog: „Zato što kažu da je najbolja“.

Firme u vlasništvu izabranih funkcionera ili članova njihovih porodica ne bi smjele dobijati ugovore od institucija ili javnih preduzeća, podsjećaju u Transparency internationalu BiH. Oni su ranije prijavljivali Dodika dok je bio član Predsjedništva BiH jer su institucije RS-a sklapale ugovore sa firmama u vlasništvu njegove porodice što zakon na nivou BiH ne dozvoljava. Prijava leži u Komisiji za sukob interesa.

„U ovom konkretnom slučaju to nije zabranjeno jer je zakon u RS-u blaži o tom pitanju. Međutim, mi se zalažemo za unapređenje zakonodavstva o sukobu interesa na svim nivoima. Nažalost, postojie neke tendencije da se kroz reforme koje se najavljuju - usvoje neka rješenja koja su gora od postojećih", kaže Srđan Traljić, portparol Transparency International BiH.

U entitetskoj opoziciji kažu da situacija kada Vlada nabavlja rakiju predsjednika RS-a - nije normalna.

Igor Crnadak, PDP-ov zastupnik u entitetskom parlamentu, ističe za FTV kako je ovo još jedan tragikomičan dokaz gdje živimo - nigdje ni u jednom normalnom sistemu ne bi vlada ni institucije kupovale od predsjednika rakiju koju on proizvodi i koju njegova porodica prodaje.

U tenderu koji je raspisao Ugostiteljski servis RS-a navedeno je da može biti nabavljena i rakija ekvivalent Đedovoj, ali specifikacije nedvosmisleno upućuju na to koju rakiju žele da piju u Vladi.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...