KO ĆE NASLIJEDITI SEBIJU IZETBEGOVIĆ: SDP prepustio KCUS NiP-u „bez ispaljenog metka“, dr. Kulovac umjesto Vranića?

Izetbegović je angažovala tim advokata koji će na sudu pokušati osporiti ranije odluke Senata UNSA

  • Mini market

  • 18. Maj 2023  18. Maj 2023

  • 18

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) bi prema još nepotvrđenim informacijama, u raspodjeli političkog plijena stranaka koje čine novu Vladu Federacije, trebao pripasti Narodu i pravdi (NiP).

Podsjetimo, portal Istraga.ba jutros je objavio kako je Trojka podijelila javna preduzeća, među kojima je i KCUS, na čijem je čelu još uvijek generalna direktorica Sebija Izetbegović.

Kako saznajemo, neka od navedenih rješenja, a posebno odluka da sarajevski Klinički centar ubuduće bude u „nadležnosti“ NiP-a, izazvala su veliko iznenađenje među kadrovima SDP-a, koji su očekivali da će imenovanje budućeg menadžmenta KCUS-a bez dileme pripasti toj stranci. Navodno ni neki od najistaknutijih članova SDP-a nisu imali pojma o ovakvoj raspodjeli (post)izbornog plijena, te ih je spisak koji je jutros „procurio“ u medije zatekao potpuno nespremne.

Kako je Slobodna Bosna već pisala, prvobitno je bilo planirano da u kadrovskoj križaljci KCUS pripadne SDP-u te da za novog direktora bude imenovan dr. Haris Vranić, aktuelni ministar zdravstva Kantona Sarajevo. Međutim, od toga sada, čini se, neće biti ništa, a kao jedan od mogućih kandidata koje bi NiP trebao podržati za tu funkciju spominje se prof. dr. Benjamin Kulovac, specijalista urolog.

No, ako je već SDP odlučio predati KCUS Narodu i pravdi „bez ispaljenog metka“, to sasvim sigurno neće biti slučaj sa aktuelnom direktoricom te ustanove, Sebijom Izetbegović. Izetbegović je angažovala tim advokata koji će na sudu pokušati osporiti ranije odluke Senata UNSA o oduzimanju njenih akademskih zvanja, te rješenje o njenom otkazu na Medicinskom fakultetu u Sarajevu.

Podsjećam, prema privremenoj mjeri koju je donio sud ne može se odlučivati o akademskim zvanjima i radno-pravnom statusu Sebije Izetbegović sve do narednog ročišta, koje je zakazano za 6. juni. Tada će sud donijeti novu odluku kada budu prezentirani dokazi”, izjavio je prije dva dana Esad Oruč, član advokatskog tima Sebije Izetbegović.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 18

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...