U PREDGRAĐU NAPULJA: Radnici u Fiatovim pogonima protestuju - "Tvornica je prljava, a toaleti smrde“

Radi se o tvornici na Pomigliano d’Arcu u predgrađu Napulja u kojoj se proizvode Alfin tržišni hit Tonale te legendarna Fiat Panda. 

  • Auto

  • 18. Maj 2023  18. Maj 2023

  • 0

Proizvodnja u tvornici Stellantisa na jugu Italije radi smanjenim kapacitetom.

Radi se o tvornici na Pomigliano d’Arcu u predgrađu Napulja u kojoj se proizvode Alfin tržišni hit Tonale te legendarna Fiat Panda. 

Italijanski sindikat Fiom otkriva kako je većina radnika stala s radom prošlog petka na dva sata, što je bio njihov treći dan protesta. Radnici se ovaj put ne žale na plaće, već na uvjete rada. Poručuju kako su toaleti prljavi, grijanje je nedovoljno, a nedostaje i zaštitne radne opreme, doznaje Bloomberg

"Tvornica je prljava i toaleti smrde“, poručio je Simeone Marinelli, čelnik Fioma, i nastavio: "Nedostaju radni kombinezoni - neki radnici moraju mjesecima čekati na zamjenu starih i dotrajalih.“

U Stellantisu za sada opovrgavaju optužbe tvrdeći kako su radni uvjeti u skladu s ugovorima o radu, odnosno zakonskim okvirima. 

Zanimljivo je kako je sa sličnim optužbama istupila Christine Virassamy ispred francuskog CFDK sindikata, rekavši kako Stellantis nedovoljno ulaže u održavanje vlastitih tvornica u Francuskoj.

“Često su začepljeni zahodi ili nedostaje sapun ili se trava ne kosi”, rekla je Virassamy nedavno za Bloomberg. "Ljeti nedostaju ventilatori i u tvornicama zna biti zagušljivo."

Prosvjedi su krenuli nekoliko mjeseci nakon što je Stellantis objavio kako će u talijanskim pogonima otpustiti oko dvije tisuće radnika, što je 4.3 posto radne snage zaposlene u zemlji. Radnici će dobiti brojne povlastice, uključujući bonuse na prijevremenu mirovinu te mogućnost isplate dvogodišnje plaće za starije radnike. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...