DOBIO 270.000 DOLARA: Seksualni predator finansirao Noama Chomskog, akademika i negatora genocida u Srebrenici

Kada je Wall Street Journal prvi put pitao Chomskog o njegovoj vezi s Epsteinom, on je e-poštom odgovorio: „Prvi odgovor je da to nije tvoja stvar. Ili bilo čija. Drugo, poznavao sam ga i povremeno smo se sastajali.”

  • Svijet

  • 18. Maj 2023  

  • 3

Jeffrey Epstein dao je 270.000 dolara profesoru lingvistike i negatoru genocida u Srebrenici Noamu Chomskom, objavio je Wall Street Journal u srijedu, bacajući dodatno svjetlo na odnos između pokojnog, osramoćenog finansijera i pojedinih akademika koji su se sastajali više puta nakon što je on bio označen kao registrirani seksualni prestupnik, piše Politički.ba.

Chomsky (94), koji je autor više od 150 knjiga i profesor emeritus na Massachusetts Institute of Technology, rekao je da je pitao Epsteina za finansijski savjet nakon što mu je prva žena umrla, što je rezultiralo da mu Epstein prebaci 270.000 dolara.

Kada je Wall Street Journal prvi put pitao Chomskog o njegovoj vezi s Epsteinom, on je e-poštom odgovorio: „Prvi odgovor je da to nije tvoja stvar. Ili bilo čija. Drugo, poznavao sam ga i povremeno smo se sastajali.”

Epstein je optužen za trgovinu robljem radi seksualnog iskorištavanja, a umro je izvršivši samoubistvo u zatvoru dok je čekao suđenje 2019. godine.

Tokom 2015. i 2016. godine, Epstein je dogovorio nekoliko sastanaka s Chomskim i drugim akademicima poput profesora Univerziteta Harvard Martina Nowaka, prema dokumentima do kojih je došao Journal, a potvrdio Chomsky. Sastanci su trebali razgovarati o akademskim temama poput geopolitike i neuronauke, često uključujući svjetske lidere poput bivšeg izraelskog premijera Ehuda Baraka (Chomsky je istaknuti kritičar Izraela).

Chomsky je rekao da je sudjelovao na sastancima uprkos tome što je znao da je Epsteinom osuđen seksualni prestupnik jer je znao da je odslužio kaznu "prema američkim zakonima i normama".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...