ZVIZDIĆ OBJAVIO TABELE I PORUČIO SDA: "Laž je da su bošnjačke pozicije prepuštene SNSD-u i HDZ-u"

SDA kao ključni argument koristi tezu da se bošnjačke pozicije na državnom nivou ustupaju Srbima i Hrvatima, što je, kaže Zvizdić, "apsolutna laž"

  • Politika

  • 20. Maj 2023  20. Maj 2023

  • 9

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić analizirao je teze koje dolaze iz redova SDA kako su stranke okupljene oko Trojke dale SNSD-u i HDZ-u više pozicija nego što su imali. Zvizdić kaže kako to nije tačno.

“Loše odluke stranačkog rukovodstva, davanje prednosti podobnim, a ne sposobnim, agresivni i neargumentovani napadi na političke neistomišljenike, kritizerstvo i medijsko spinovanje suprotno zdravom razumu je dovelo SDA u situaciju u kojoj se nalazi – da ima dobar izborni rezultat, a nikakav koalicioni kapacitet, jer sa aktuelnim stranačkim vrhom niko ne želi da razgovara, pregovara i bilo šta dogovara.

I umjesto da se posvete stvarnim razlozima unutrašnje i međunarodne političke izolacije i problemom daljeg osipanja kvalitetnih kadrova, o čemu svjedoči izlazak Alme Čolo, pojedini visokopozicionirani predstavnici SDA se i dalje bave izmišljanjem neprijatelja i lažnim podacima o navodnoj “izdaji” od strane Trojke”, naveo je Zvizdić.

Ističe kako SDA kao ključni argument koristi tezu da se bošnjačke pozicije na državnom nivou ustupaju Srbima i Hrvatima, što je, kaže Zvizdić, "apsolutna laž":

“Pa da krenemo redom.

Iz priložene tabele 1 vidimo da smo u mandatu 2018-2022, u sastavu Vijeća ministara BiH (SDA-SNSD-HDZ-DF) imali 4 Srbina (u daljem tekstu S), 3 Bošnjaka (u daljem tekstu B) i 3 Hrvata (u daljem tekstu H).

U sastavu aktuelnog Vijeća ministara BiH (Trojka-HDZ-SNSD) probosanski blok ima jednog ministra više: 3 B + 1 Ostali (u daljem tekstu O), 3 S i 3 H.

U sektoru finansija koji pojedinci iz SDA navode kao krunski, a u stvari izmišljeni dokaz da su bošnjačka mjesta prepuštena Srbima ili Hrvatima, Bošnjaci imaju iste pozicije i isti broj mjesta kao i u prethodnom mandatu VM BiH (SDA+SNSD+HDZ+DF) i zlonamjerna je laž da je neko B mjesto prepušteno S ili H, što se može jasno vidjeti iz priložene tabele 2.

I na kraju, policijsko-obavještajni sektor u kojem se po ko zna koji put iznose netačne tvrdnje o ustupanju bošnjačkih mjesta Srbima ili Hrvatima. Dakle, Bošnjaci i u policijsko – obavještajnom sektoru imaju iste pozicije i isti broj mjesta kao i u prethodnom mandatu VM BiH (kada su vlast činili SDA+SNSD+HDZ+DF), s veoma bitnom razlikom da ovaj put direktor OSA-e ima validnu diplomu, tako da možemo konstatovati da je zlonamjerna laž da je u ovome sektoru neko B mjesto prepušteno S ili H. U priloženoj tabeli 3 je jasno i istinito prikazan raspored rukovodećih pozicija u pomenutom sektoru”, napisao je Zvizdić na Facebooku uz priložene tabele.

Dalje kaže kako je istina je sljedeća:

“Trojka je dobila jednog ministra u Vijeću ministara BiH više nego što je to bilo u vrijeme prethodnog Vijeća ministara BiH koje su činili SDA, SNSD, HDZ i DF, dok je istovremeno u kvantitativnom pogledu povećala ukupan broj rukovodećih pozicija na državnom nivou.

I na kraju, smatram da je na probosansku političku scenu neophodno vratiti potreban nivo međusobnog političkog uvažavanja, argumentovanog dijaloga, stranačkog i ličnog integriteta i dostojanstva, jer je previše mržnje, ličnih animoziteta, teorija zavjere i neargumentovane zaštite lažnih “nacionalnih vođa” i doživotnih stranačkih šefova”, poručio je Zvizdić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...