LAVROV JE BIJESAN: "G7 želi poraziti Rusiju na bojnom polju i obuzdati nas i Kinu"

Dolazak ukrajinskog lidera u Japan događa se dan nakon što je američki predsjednik Joe Biden u petak predstavnicima G7 rekao da Washington podržava zajedničku obuku ukrajinskih pilota za upravljanje borbenim aviona F-16. 

  • Svijet

  • 20. Maj 2023  

  • 0

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov danas je rekao da su odluke koje je grupa G7 donijela u Japanu usmjerene na "dvostruko obuzdavanje" Rusije i Kine, a Kina je optužila zapadne zemlje da se upliću u njezina unutarnja pitanja.

Lavrov je na konferenciji za medije ponovio rusku tvrdnju da Zapad koristi rat u Ukrajini kako bi Rusiji nanio strateški poraz.

„Zadatak je postavljen glasno i otvoreno - poraziti Rusiju na bojnom polju, no ne samo to, eliminirati je kao geopolitičkog suparnika”, rekao je šef ruske diplomacije. 

„Pogledajte odluke o kojima se raspravlja i koje se usvajaju danas na skupu G7 u Hirošimi, a kojima je cilj dvostruko obuzdavanje Rusije i Kine”, dodao je. 

G7: Pojačat ćemo sankcije protiv Moskve i smanjiti izloženosti Kini

G7 je ranije saopćio kako su se članice dogovorile da će pojačati sankcije protiv Moskve i smanjiti izloženosti Kini. Pozvale su Peking da primora Rusiju na zaustavljanje vojne agresije i povlačenje snaga s ukrajinskog teritorija. 

I kinesko ministarstvo vanjskih poslova usprotivilo se saopćenju G7 i požalilo Japanu kao organizatoru skupa. Ministarstvo je saopćilo kako G7 ignoriše zabrinutost Kine te da je napada i miješa se u njena unutarnja pitanja, uključujući Tajvan. 

U Hirošimu je u subotu stigao i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i susreo se s indijskim premijerom Narendrom Modijem, francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, talijanskom premijerkom Giorgiom Meloni te britanskim premijerom Rishijem Sunakom.

„Francuska je otpočetka rame uz rame s vama. Bit ćemo tu do samog kraja”, rekao je Macron Zelenskom. 

Modi: Podržavam dijalog i diplomaciju

Modi je na sastanku izrazio podršku dijalogu i diplomaciji, objavio je njegov ured na Twitteru. Zelenski je na Telegramu napisao kako je indijskog lidera upoznao s humanitarnim potrebama njegove zemlje i formulom za mir koju predlaže Kijev te pozvao Indiju da učestvuje u njezinoj primjeni. 

Dolazak ukrajinskog lidera u Japan događa se dan nakon što je američki predsjednik Joe Biden u petak predstavnicima G7 rekao da Washington podržava zajedničku obuku ukrajinskih pilota za upravljanje borbenim aviona F-16, prenosi Hina.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...