JOE BIDEN MIJENJA POSTAVU U STATE DEPARTMENTU: Gabriel Escobar dobio novog šefa, koji je nekada savjetovao Madeleine Albright

Kao prvi izaslanik predsjednika za pitanja talaca od 2015. do 2017. godine, pomogao je u uspostavljanju ureda i radio za siguran povratak stotinu američkih državljana.

  • Svijet

  • 20. Maj 2023  

  • 0

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden najavio je danas svoju namjeru da imenuje Jamesa C. O'Briena na poziciju pomoćnika državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja. Tako će specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Gabriel Escobar dobiti novog šefa.

James C. O'Brien trenutno služi kao šef Ureda za koordinaciju sankcija, u rangu ambasadora, u američkom State departmentu, na toj poziciji je od 2022. godine. Prethodno je O'Brien služio u dvije američke administracije kao specijalni predsjednički izaslanik. Bivši je službenik State departmenta i dobitnik brojnih nagrada za rad od 1989. do 2001. godine, piše Patria.

Bio je viši savjetnik bivše sekretarke Madeleine Albright, glavnog zamjenika direktora za planiranje politike i izaslanika predsjednika za Balkan. Vodio je veliki i uspješan program sankcija i savjetovao o nizu pitanja, uključujući mirovne pregovore u Evropi, naučne i ekološke sporazume, postsovjetsku tranziciju Rusije i Ukrajine i inicijative za istragu i krivično gonjenje osoba odgovornih za ratne zločine.

Kao prvi izaslanik predsjednika za pitanja talaca od 2015. do 2017. godine, pomogao je u uspostavljanju ureda i radio za siguran povratak stotinu američkih državljana.

Nakon što je napustio vladu, bio je direktor i potpredsjednik Albright Stonebridge Group, međunarodne savjetodavne firme. O'Brien je stekao zvanje doktora nauka na Pravnom fakultetu Yalea, magistrirao na Univerzitetu u Pittsburghu i diplomirao na Macalester koledžu u St. Paulu, Minnesota. Član je Vijeća za međunarodne odnose i studirao je francuski i ruski jezik.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...