STIŽE NOVAC ZA SIROMAŠNE: Uskoro podjela 70 miliona eura pomoći EU

Radi se o ukupno 70 miliona eura, od kojih će dio biti usmjeren za pomoć socijalnim kategorijama kroz grantove, odnosno novčane pomoći zbog povećanih računa za energetske troškove tokom posljednje zime, dok će dio biti usmjeren na projekte energetske efikasnosti.

  • Društvo

  • 21. Maj 2023  

  • 1

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine utvrdilo je prijedlog odluke o ratifikaciji sporazuma za pomoć BiH u suzbijanju posljedica povećanih cijena energenata koji finansira EU, pišu Nezavisne novine.

Radi se o ukupno 70 miliona eura, od kojih će dio biti usmjeren za pomoć socijalnim kategorijama kroz grantove, odnosno novčane pomoći zbog povećanih računa za energetske troškove tokom posljednje zime, dok će dio biti usmjeren na projekte energetske efikasnosti.

U Vijeću ministara, nakon sjednice koja je održana u četvrtak, istakli su da ovaj program u cjelosti finansira EU, te su naglasili da će Ministarstvo vanjskih poslova BiH dostaviti prijedlog odluke o ratifikaciji ovog sporazuma Predsjedništvu BiH u dalju proceduru.

U Ministarstvu finansija i trezora Bosne i Hercegovine pojasnili su za "Nezavisne novine" da su uputili naloge za prijenos sredstava Centralnoj banci Bosne i Hercegovine na realizaciju i to za prvu komponentu od 63 miliona eura.

RS bi trebalo da pripadne oko trećina ukupnih sredstava, a u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS vjeruju da bi oko 80.000 ljudi u RS koji su u stanju socijalne potrebe moglo dobiti po 537 maraka kao pomoć zbog povećanih računa.

U sklopu druge komponente, za čiju će implementaciju u RS biti zadužen Fond za zaštitu životne sredine RS, predviđeno je da građani i mikro, mala i srednja preduzeća dobiju do 50 posto granta na ukupnu investiciju za utopljavanje i energetsku efikasnost objekata, kao i na energetsku efikasnost radnih mašina, odnosno proizvodnih procesa. Bit će uključena i mogućnost ugradnje solarnih panela.

U Vladi RS procjenjuju da bi, sudeći prema raspoloživim evropskim sredstvima, mogli energetski zbrinuti 1.320 privatnih stambenih objekata i 132 proizvodna, odnosno poslovna objekta.

Srđan Todorović, direktor Fonda za zaštitu životne sredine RS, rekao je za "Nezavisne novine" da su s Evropskom komisijom usaglašeni kriterijumi i uslovi javnog poziva koji će sprovoditi Fond.

"Imali smo sastanak u Vladi RS s ministarstvima koja će učestvovati u implementaciji projekta i dogovorili koji dio sredstava od ukupne traše ide za dvije komponente koje ćemo sprovoditi", kazao je Todorović.

Prema njegovim riječima, Vlada će u ponedjeljak prihvatiti donatorska sredstva, a nakon toga će ona biti stavljena na raspolaganje za raspored korisnicima.

"Kada to bude obavljeno, onda će Fond raspisati javni poziv. Cijenimo da će se to desiti vrlo brzo. Naši kapaciteti su potpuno spremni da brzo djelujemo i stavimo sredstva na raspolaganje građanima i malim privrednicima", rekao nam je on.

Kada je riječ o dijelu pomoći socijalnim kategorijama, važno je napomenuti da uredba Vlade sadrži uslov da se pomoć može ostvariti samo po jednom osnovu i za jednog člana domaćinstva, čak i ako kandidat ispunjava uslove po više navedenih osnova. Vlada je propisala da u slučaju da kandidat ispunjava uslove po više osnova, pomoć se odobrava po redoslijedu prioriteta, odnosno prvo se uzimaju u obzir korisnici socijalne pomoći i dječjeg dodatka, pa borci, i na kraju penzioneri. Važno je takođe da svi potencijalni korisnici znaju da se ne moraju prijavljivati za ovu pomoć, odnosno da će nadležne institucije i centri prema važećem spisku utvrditi listu i kriterijume, a svi koji nisu na konačnom spisku trebalo bi da dobiju pismeno obavještenje o razlozima zbog kojih nisu dobili pomoć.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...