ZA UBISTVO 75 ZAROBLJENIH BOŠNJAČKIH CIVILA NIKO NIJE ODGOVARAO: Zvornik se sjeća još jednog zločina bez kazne

Tog tragičnog 21. maja, ni mjesec nakon što joj je u odbrani Kula Grada poginuo otac Pašan, navodi Muhamed, zarobljena je i ubijena Pašanova četranestogodišnja kćerka Sanela Berbić.

  • Sjećanje

  • 21. Maj 2023  

  • 3

U selu Grbavci kod Zvornika danas je obilježena 31. godišnjica od ubistva 75 zarobljenih mještana ovoga sela koji su, prema svjedočenjima preživjelih, zarobljeni 21. i 22. maja 1992. godine, a potom strijeljani.

"Noć uoči zločinačkog pohoda na Bošnjake u Grbavcima i okolnim selima, kod mog dajidže, ne sluteći šta će se sutra dogoditi, sjedili smo i gledamo finale Lige prvaka.

Odjednom zapuca. Svako misli neće mene, nisam nikome ništa učinio, dobri smo s našim komšijama Srbima, zaštitit će nas.

Mene natjeraše da idem iz kuće prema Glumini. Sljedeći dan ubice su krenule redom koga su našli zarobili su, a potom i ubili.

Ubili su i mog oca, i dajidžu. Pobili su sve muškarce koje su zatekli, počev od zaseoka Čiraci do zaseoka Hoča, ne gledajući koliko ko ima godina", prisjeća se u razgovoru za Politicki.ba događaja od prije 31 godinu Muhamed Berbić iz Grbavaca.

Tog tragičnog 21. maja, ni mjesec nakon što joj je u odbrani Kula Grada poginuo otac Pašan, navodi Muhamed, zarobljena je i ubijena Pašanova četranestogodišnja kćerka Sanela Berbić.

Među pet ubijenih sinova rahmetli Hadžire Avdić, ubijen je i njen, također, četrganestogodišnji sin Advir. Tugujući za ubijenim sinovima i suprugom, Hadžira je bila skoro oslijepila. Umrla je u januaru 2021. godine.

Većina tijela mještana Grbavaca, ubijenih 21. i 22. maja 1992. godine, pronađena je 1998. godine u grobnici Ramin Grob.

"Jedne prilike dobio sam poziv da se javim istražiteljima radi davanja izjave u svojstvu svjedoka. Vjerujući da me istražitelji zovu da dam izjavu kako je zarobljen i ubijen moj otac, rado sam se odazvao pozivu.

Nažalost, od mene je traženo da dam izjavu kako je sa položaja koje su držali pripadnici Armije RBiH, navodno, ispaljena granata na srpsko selo kod Zvornika i, koliko se sjećam, da je tamo porušila kuću i štalu nekog domaćina.

Pitam istražitelje zar me niste zvali za zločin nad 75 zarobljenika u Grbavcima, među kojima je bio i moj otac. Oni šute" prisjetio se danas Berbić u razgovoru za Politicki.ba.

Za ubistvo 75 zarobljenih Bošnjaka sa prostora Grbavaca i okolnih sela, do danas niko nije sudski odgovarao.

Svojevremeno je, za ubistvo Bajazita Behljuljija iz zaseoka Hoča, takođe sa prostora Grbavaca, na 7 godina zatvora osuđen Cvijan Tomanić, iz susjednog sela.

Na izdržavanje kazne Tomanić je trebao krenuti u oktobru prošle godine, ali je, prema nekim informacijama, preminiuo prije odlaska u zatvor.

Inače, mještani Grbavaca, kako oni koji su svjedoci zločina nad svojim očevima, braćom, sinovima od prije 31 godinu, tako i oni rođeni u godinama nakon agresije, i danas su se okupili na mjestu gdje je izgrađena spomen ploča sa uklesanim imenima ubijenih, te prigodnim vjerskim programom i polaganjem cvijeća, prisjetili se svojih najmilijih.

Pored imena 75 ubijenih 21. i 22. maja 1992. godine, na spomen ploči uklesano je još 16 imena njihovih mještana poginulih braneći svoju domovinu tokom agresije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...