SKUPU PRISUSTVOVAO I LIDER VLADAJUĆE PARTIJE BRAĆA ITALIJE: Fašistički pozdravi u Trstu, u Sloveniji uznemireni prizorima

Neofašisti su se u petak navečer okupili u Paduinoj ulici, koja je inače tradicionalno okupljalište ekstremnih desničara.

  • Evropa

  • 21. Maj 2023  

  • 3

Krajnji desničari i neofašisti okupili su se u petak u Trstu na komemoraciji Almerigu Grilzu. Uspomena na ratnog novinara i desničarskog političara odana je fašističkim pozdravom, a prisustvovao je i čelnik vladajuće stranke Braća Italije.

Nekoliko italijanskih opozicionih stranaka već je zatražilo njegovu ostavku, a oglasila se i slovenska predsjednica Nataša Pirc Musar.

Neofašisti su se u petak navečer okupili u Paduinoj ulici, koja je inače tradicionalno okupljalište ekstremnih desničara. Tamo su na 36. godišnjicu smrti odali počast ratnom izvještavaču i desničarskom političaru Almerigu Grilzu.

Prisutan je bio i Fabio Scoccimarro, član regionalne vlade Furlanije-Julijske krajine i čelnik vladajuće stranke Braća Italije.

"Nedopustivo je da u neofašističkoj manifestaciji učestvuje jedan od najvažnijih predstavnika pokrajinske vlasti, koji je prisegnuo na vjernost Republici, rođenoj u pobuni protiv fašizma", poručili su predstavnici gradskog pokreta Trst Sada.

Šefica desničarske stranke Braća Italije i premijerka Giorgia Meloni također insistira da u njenoj stranici nisu fašisti. Prošlog oktobra stranka je skupila najviše glasova i formirala vladu s desnom strankom Liga i desnog centra Naprijed Italija.

No iako Meloni tvrdi da se formalni nasljednici neofašističke stranke ograđuju od fašizma, brojne su optužbe da to nije tako.

U vrijeme događaja slovenska predsjednica Nataša Pirc Musar bila je u posjeti Italiji.

"Pozdravi kojima smo svjedočili u Trstu simbol su jednog doba koje je donijelo neprijateljstvo, razdvajanje, nasilje. Predsjednik Matarela i ja istakli smo predanost zajedničkom evropskom putu, okrenutom budućnosti, poštovanju i saradnji. Ono što se dogodilo u Trstu nema mjesto na ovom putu", napisala je Pirc Musar.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...