KONAČAN UDARAC PUTINOVOJ AUTOINDUSTRIJI: Volkswagen službeno napustio Rusiju, svu svoju imovinu prodao je…

Samo je izgradnja tvornice koštala Volkswagen 770.000 eura.

  • Auto

  • 23. Maj 2023  

  • 0

Volkswagen se službeno povukao s ruskog tržišta, prodao je sve dionice tamošnje podružnice, koja uključuje i jednu tvornicu. Njemački proizvođač automobila sklopio je ugovor s moskovskim trgovcem VW-ovih automobila Avilon. Službena cijena prodajnog ugovora nije objavljena, ali se pretpostavlja da je Avilon platio približno 125 miliona eura za zastupništvo i tvornicu u gradu Kalugi, koja ima kapaciteta proizvodnje 225.000 vozila godišnje. Samo je izgradnja tvornice koštala Volkswagen 770.000 eura.

Nije jasno uključuje li Volkswagenov ugovor s Avilonom klauzulu koja bi mu omogućila povratak u Rusiju. Renault je prošle godine postigao dogovor o prodaji svojih 68% udjela u ruskom proizvođaču automobila AvtoVAZ za samo 1 rublju, ali sporazum uključuje opciju nastavka poslovanja u budućnosti ako to odluči.

Tako je Volkswagen jedna od posljednjih kompanija povezanih s autoindustrijom koja se povači iz Rusije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...